MARI (18) NI POLICIJA NI NIKO NIJE VEROVAO DA JE SILOVANA: Ubedili su je da izmišlja, ali zahvaljujući jednoj hrabroj ženi užasna istina je ipak izbila na videlo!
Foto: Profimedia

MISLILA JE DA JE POLUDELA

MARI (18) NI POLICIJA NI NIKO NIJE VEROVAO DA JE SILOVANA: Ubedili su je da izmišlja, ali zahvaljujući jednoj hrabroj ženi užasna istina je ipak izbila na videlo!

Planeta -

Amerikanka Mari Adler prijavila je policiji da je silovana u avgustu 2008, navodeći da ju je napao maskirani uljez u njenom domu u Linvudu u Vašingtonu.

Mari, koja je tada imala 18 godina, ispričala je da se probudila ujutro i shvatila da ju je nepoznati muškarac zavezao i uz pretnju nožem silovao, a potom se fotografisao sa njenom vozačkom dozvolom na grudima radi identifikacije i zapretio da će slike objaviti na internetu ako prijavi slučaj policiji.

Ovaj istiniti slučaj prikazan je u novom serijalu "Neverovatno" (Unbelievable) na Netfliksu, koji se bavi žrtvama silovanja i razlozima zašto mnoge od njih ne prijavljuju napade.

Mari niko nije verovao. Ona je bila zbrkana kod nekih detalja napada, što je i razumljivo. Tako je u prvom svedočenju rekla policiji da je, kad se oslobodila, pozvala prijatelja i rekla mu da je silovana, a drugi put rekla da ga je pozvala dok je još bila vezana.

Umesto da razume da je devojka pod stresom, policija je posumnjala u njenu priču iako je Mari imala modrice od napada i fizičke povrede. Pa i ona sama je počela da sumnja u sebe, a kasnije je čak potpisala izjavu da je sve izmislila. Optužena je za lažno svedočanstvo i u martu 2009. čak je išla na sud zbog toga. Odlučila je da čitavu priču ostavi za sobom i prihvatila sudsko poravnanje.

Prošle su godine, a onda je detektivka Stejsi Galbrajt iz Kolorada povezala Marin slučaj sa drugim slučajevima silovanja. Sličnosti su bile velike, što je ukazivalo na serijskog silovatelja koji je napadao žene u vreme kad je Mari prijavila svoj slučaj.

Galbrajtova je prvo naišla na slučaj iz Kolorada 2011, gde je žrtva opisala kako ju je probudio napad. Čovek joj je skočio na leđa, vezao joj ruke i silovao je. Sve je snimao i pretio joj da će objaviti snimak na internetu. Na kraju joj je naredio da opere zube i istušira se da bi sprala DNK dokaze.

Dejvid, suprug detektivke Galbrajt, koji takođe radi u policiji samo u drugom odeljenju, shvatio je da su detalji ovog slučaja slični jednom za koji je ranije čuo, pa joj je ispričao o tom slučaju iz 2010. Muškarac je takođe skočio ženi na leđa, silovao je vezanu i slikao.

Novi detalji su se pojavljivali, a policajci su otkrili sumnjivi beli pikap koji je prijavljen tri nedelje pre jednog napada. Ustanovljeno je da je to vozilo viđeno i na drugim mestima napada i policija je ubrzo utvrdila da je registrovano na Marka Patrika O'Lirija.

On je uhapšen, a u kompjuteru mu je pronađen folder sa snimcima njegovih žrtava. Galbrajtova je otkrila snimke žena čije je slučajeve pratila, ali i jednu za koju nije znala - Mari.

O’Liri se izjasnio krivim po 28 tačaka optužnice za silovanje u Koloradu a godinu dana posle hapšenja osuđen je na 327 godina zatvora, što je zakonski maksimum. Izjasnio se krivim i za slučajeve silovanja u Vašingtonu.

O’Liri je u junu 2012, četiri godina nakon napada na Mari, osuđen na 40 godina zatvora zbog silovanja u Kirklandu i 28 i po godina zbog silovanja Mari u Linvudu. On više nikada neće izaći iz zatvora, a Mari sad zna da nije psihički labilna.

Kurir.rs/Unilad.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track