Najnovije vesti

ZAPAD SE PLAŠI RUSKIH PODMORNICA, A SADA ĆE TEK IMATI RAZLOG: Sledeće godine Rusima stiže poboljšanje za koje niko nema ADEKVATAN ODGOVOR (VIDEO)
Foto: Profimedia

oružje

ZAPAD SE PLAŠI RUSKIH PODMORNICA, A SADA ĆE TEK IMATI RAZLOG: Sledeće godine Rusima stiže poboljšanje za koje niko nema ADEKVATAN ODGOVOR (VIDEO)

Planeta

Očekuje se da će Rusija biti prva zemlja koja će na svojim podmornicama postaviti hipersonične krstareće rakete što će joj potencijalno dati strateške prednosti u pomorskom ratu.

Veća brzina raketa će omogućiti Rusiji da pogodi kritične ciljeve u kratkom roku i povećaće procenat preživljavanja rakete u odnosu na moderne sisteme protivvazdušne odbrane.

Plan, koji se prvobitno pojavio u ruskim izvorima u martu, predviđa da se prvo probno lansiranje sa podmornice obavi sledeće godine. To će uključivati ispaljivanje rakete tipa cirkon sa majnovije nuklearne podmornice K-561 Kazanj, koja je već naoružana podzvučnim i nadzvučnim raketama.

Taj trenutak je možda bio proročki zbog ponude ruskog predsednika Vladimira Putina da proda hipersonične rakete predsedniku Donaldu Trampu tokom samita G20 u Japanu, u Japanu, krajem juna. SAD je istraživao slične tehnologije, ali nema isto oružje u svom inventaru.

Cirkon, kako se izveštava, može da leti brzinom 8 maha (tj. 8 puta bržoj od zvuka), a neke procene su još veće. Za poređenje, krstareće rakete Tomahavk lete brzinom oko 0,75 maha.

Novo oružje prirodan je razvoj ruskog iskustva sa krstarećim raketama. Tokom većeg dela hladnog rata, rakete koje su prevozile ruske podmornice bile su usmerene na udare brodova u moru, posebno na nosače aviona američke mornarice. Tek nakon sukoba u Siriji, Rusija je počela da koristi krstareće rakete sa podmornica na sličan način kao raketa Tomahavk američke mornarice - kao hirurško udarno oružje dugog dometa.

Većina krstarećih raketa ispaljenih na Siriju bila je podzvučna naoružanja tipa Kalibr lansirana iz manjih dizel-električnih podmornica klase Kilo. Rakete su verovatno stavljene na podmornice u ruskoj bazi u Siriji.

Cirkon će biti značajan napredak u odnosu na Kalibr. Rusija planira da ima flotu od 8 sestrinskih brodova Kazanj, a pridružiće im se i buduće napadne podmornice koje će takođe biti dizajnirane za nošenje nove rakete. Analiza ruskih programa izgradnje podmornica sugeriše da bi Rusija do 2030. godine mogla da ima 8 podmornica raketama cirkon i 17 do 2040. godine.

Cirkon nije jedino prelomno oružje koje je razvila Rusija. Takođe razvija i krstareću raketu sa nuklearnim pogonom Burevestnik, sa gotovo neograničenim dometom, i mega torpedo za nuklearni pogon Posejdon.

Kurir.rs/Forbes Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...