OPET NEREŠENO U IZRAELU: Izborne ankete pokazale da Netanijahu nema većinu, sledi borba za opstanak (VIDEO)
Foto: AP

drama

OPET NEREŠENO U IZRAELU: Izborne ankete pokazale da Netanijahu nema većinu, sledi borba za opstanak (VIDEO)

Planeta -

Bitka izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za politički opstanak će se po svoj prilici nastaviti i narednih dana ili nedelja pošto su izlazne ankete nakon parlamentarnih izbora pokazale da je rezultat praktično nerešen.

Ankete koje su sprovele izraelske televizijske stanice pokazale su da je Netnijahuov Likud osvojio između 31 i 33 mesta u parlamentu, koji broji 120 mesta, dok je partija centra Plavo belo bivšeg generala Benija Ganca osvojila između 32 i 34 mesta.

Prema izlaznim anketama bivši Netanijahuov saveznik i bivši ministar odbrane Avigdor Liberman bi mogao odigrati odlučujuću ulogu, a podrška njegove ekstremno desničarske stranke Jizrael Beitenu će biti ključna za formiranje vladajuće koalicije.

Izbori su organizovani nakon nerešenog rezultata izbora u aprilu na kojima je Netanijahu pokazao retku političku slabost i nije uspeo da formira vladu.

Likud i partija Plavo belo su u aprilu osvojili po 35 mesta u Knesetu, i nijedna stranka nije uspela da osvoji podršku manjih partija kako bi formirala koalicionu vladu.

Ovo je prvi put da se u Izraelu u jednoj godini dva puta održavaju parlamentarni izbori.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track