Najnovije vesti

LIBERMAN PREDLAŽE VLADU NACIONALNOG JEDINSTVA: Niko nema većinu, to nam je jedina opcija!
Foto: Profimedia

IZRAEL POSLE IZBORA

LIBERMAN PREDLAŽE VLADU NACIONALNOG JEDINSTVA: Niko nema većinu, to nam je jedina opcija!

Planeta

JERUSALIM - Avigdor Liberman, bivši ministar odbrane Izraela i lider ekstremno desničarske partije Izrael Beitenu, pozvao je na formiranje vlade nacionalnog jedinstva pošto su izlazne ankete pokazala da niko nije osvojio većinu na parlamentarnim izborima održanim u utorak.

 

Liberman je pozvao na formiranje vlade jedinsta koju bi činile njegova Izrael Beitenu, Likud premijera Benjamina Netanijahua i Plavo-bela partija bivšeg načelnika Generalštaba izraelske vojske Benija Geca.

"Imamo samo jednu opciju - nacionalna, liberalna i široka vlada, koja bi obuhvatala Izrael Beitenu, Likud i Plavo-bele", rekao je Liberman na stranačkom skupu u Jerusalimu.

 

Izraelska izborna komisija je saopštila da je na ponovljenim parlamentarnim izborima glasalo 69,4 odsto građana sa pravom glasa, što je neznatno više nego u aprilu, kada je izlasnost bila 68,5 procenata.

AP navodi da Netanijahu nije dobio dovoljno glasova kako bi formirao desničarsku vladajuću većinu, što bi, kako ocenjuje američka agencija, moglo da predstavlja i kraj njegove političke karijere. AP je, naime, ranije pisao, da se ne očekuje da Netanjahu, sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela pristane da sedi u vladi koju predvodi neko drugi.

 

Netanijahu je na izborima u aprilu pretrpeo jedan od najvećih poraza u karijeri kada nije uspeo da sastavi novu vladu, pa se potom odlučio za nove izbore.

 

Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...