PLJUŠTE UZAJAMNE OPTUŽBE! Saudijci optužuju Iran da je napao Aramko, Teheran uzvraća da su Rijad i Vašington počeli rat u Jemenu
Foto: AP

OPASNO ZAOŠTRAVANJE

PLJUŠTE UZAJAMNE OPTUŽBE! Saudijci optužuju Iran da je napao Aramko, Teheran uzvraća da su Rijad i Vašington počeli rat u Jemenu

Planeta -

Nekoliko dana posle napada na saudijsko naftno postrojenje "Aramko", za koji su odgovornost preuzeli jemenski Huti, a za koji su SAD optužile Iran, retorika se sve više zaoštrava i pretvara u otvoreno prozivanje.

Tako je princ Halid bin Bander bin Sultan al Saud, ambasador Saudijske Arabije u Londonu, rekao za BBC da je skoro sigruno da Iran stoji iza napada na naftno postrojenje Saudi Armako.

On se ogradio da Rijad ne želi da reaguje ishitreno jer su novi konflikti poslednja stvar koja je potrebna regionu.

"Istražujemo šta se dogodilo. Radimo s našim partnerima u SAD, Ujedinjenim nacijama, Velikoj Britaniji, kao i sa svima koji žele da pomognu da se otkrije šta se desilo", rekao je on.

Odgovornost za napad na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, ali SAD tvrde da si krstareće rakete i dronovi lansirani iz južnog Irana i severnog dela Zaliva.

S druge strane, predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da Teheran nije želeo konflikt u regionu i optužio koaliciju predvođenu SAD i Saudijske Arabije da su počeli rat u Jemenu.

"Nismo želeli konflikt u regionu... Ko je počeo konflikt? Nisu građani Jemena. Saudijska Arabija, Emirati, SAD, određene evropske zemlje i cionistički režim (Izrael) su ti koji su započeli rat u regionu", rekao je Rohani za iranske medije.

Rohani je dodao da su Huti, napali saudijska naftna postrojenja tokom vikenda "kao upozorenje", posle napada koalicije na bolnice, škole i pijace u Jemenu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track