Najnovije vesti

SVET ČEKA REAKCIJU OVOG ČOVEKA: Ko je Robert O'Brajan, novi Trampov savetnik i šta mogu da očekuju Kina i Iran? (VIDEO)
Foto: AP

Analiza

SVET ČEKA REAKCIJU OVOG ČOVEKA: Ko je Robert O'Brajan, novi Trampov savetnik i šta mogu da očekuju Kina i Iran? (VIDEO)

Planeta

Američki predsednik je prvo saopštio da ima na umu 15 potencijalnih kandidata za naslednika omraženog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, onda je javnost videla svega pet, a na kraju je pobedio on. Američki predsednik je odlučio da to bude diplomata Robert O'Brajan.

"Robert je fantastičan", oduševljeno je komentarisao.

 

Advokat iz Los Anđelesa je na dosadašnjoj funkciji specijalnog izaslanika za pregovore o taocima delovao van očiju javnosti, pa je većini zagriženih ljubitelja politike nepoznat. Tramp ga, međutim, dobro poznaje, jer je neposredno sarađivao s njim, na primer, prilikom pregovora s Turskom o oslobađanju američkog sveštenika Endrua Bransona. Kada je Tramp nedavno došao na ideju da oslobodi repera Ejsepa Rokija (ASAP Rocky), koji je posle tuče završio u zatvoru u Švedskoj, O'Brajan mu je pomogao. Bio je to jedini put da se njegovo ime dospelo u medije. Iako Švedska ne važi za bespravnu državu, a za Rokija se nipošto ne može reći da je talac, O'Brajan je odleteo u Stokholm, a reper je nakon što mu je izrečena presuda, napustio Švedsku.

Tako je Tramp naučio da ceni O'Brajena, koji mu je posredujući u oslobađanju najrazličitijih ljudi obezbedio retke spoljnopolitičke poene. O'Brajan je izuzetno lojalan, važi za vernog Trampovog pristalicu, a očigledno zna koliko je predsednik slab na laskanje. Novinari koji su putovali predsednikovim avionom, preneli su da im je Tramp oduševljeno saopštio da ga je "O'Brajan opisao kao najvećeg pregovarača o taocima u istoriji".

 

"I u pravu je", konstatovao je Tramp zadovoljno da bi nakon toga objavio da je imenovao O'Brajana za savetnika za bezbednost. Postavlja se pitanje koliko će novi čovek izdržati na stolici za katapultiranje u Beloj kući, piše Špigl. Poznato je da se Tramp okružuje brojnim savetnicima, ali na kraju često ipak donese odluku koju on smatra najboljom, iako je u suprotnosti sa njihovim savetima.

 

O'Brajenova prednost je možda u tome što je novi posao dobio na preporuku ministra spoljnih poslova Majkla Pompea, koji se stalno sukobljavao s njegovim prethodnikom Boltonom. O'Brajana bije glas da je "lak za rukovanje", te da lako izlazi na kraj s najrazličitim tipovima karaktera. Zbog toga bi u budućnosti mogao da deluje u timu sa Pompeom, što će možda pomoći da se haos u spoljnopolitičkim i pitanjima bezbednosti u Beloj kući svede na najmanju moguću meru.

 

O'Brajen zastupa spoljnu i bezbednosnu politiku koja uopšte nije toliko drugačija od tvrde linije njegovog prethodnika Boltona. Zalaže se za političku, ekonomsku i vojnu snagu Amerike, koju vidi kao vodeću svetsku silu, koja se bori protiv zla u svetu. Pritom je za negovanje tradicionalnih saveza i potiskivanje suparnika, poput Rusije i Kine.

U knjizi pod naslovom "Dok je Amerika spavala", koju je objavio 2016, O'Brajan se strogo obračunao sa spoljnom politikom bivšeg američkog predsednika Baraka Obame. Tvrdi da je svet za vreme njegovog službovanja bivao sve opasniji. Obama je svojim principom "rukovođenja iz pozadine" ojačao američke protivnike, a razočarao saveznike, smatra O'Brajan. Pogotovo kada je reč o odnosu prema državama kao što je Iran, Obama je bio suviše popustljiv i slab, piše O'Brajan. Džon Bolton na koricama knjige ocenjuje da su O'Brajanovi eseji "obavezna lektira" za političare koji se bave spoljnom i bezbednosnom politikom.

 

Pre rada u Trampovoj vladi, O'Brajan je, između ostalog, radio kao savetnik bivšeg predsedničkog kandidata Mita Romnija, a za vreme Džordža V. Buša bio je američki predstavnik u Ujedinjenim Nacijama. Iranska kriza je verovatno jedan od najvažnijih zadataka koji ga očekuju. Posle napada na saudijska naftna postrojenja, Tramp je i dalje uzdržan kada je reč o mogućoj vojnoj intervenciji.

 

Da li će još dugo izdržati u takvom stavu? Trampova politika prema Iranu izaziva kontroverze čak i u njegovoj partiji. Republikanski senator Lindzi Grejem, zapravo Trampov prijatelj, već danima kritikuje njegov stav.

"Očigledno je da ono što mi radimo ne funkcioniše", izjavio je, a ocenio je i da je Iran Trampovu odluku da posle obaranja američkog drona ovog leta odustane od uzvratnog napada, očigledno protumačio kao "slabost".

 

Savetnik za bezbednost O'Brajan u sredu nije želeo da iznese svoje planove, uključujući i one u vezi sa Iranom. Prilikom zajedničkog nastupa sa Trampom, samo je najavio da će se sada "brzo informisati o najnovijoj situaciji" o temi Iran, a potom predsedniku dati svoj savet. Naravno, u poverenju.

 

Kurir.rs/Spiegel.de

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...