Požar blokirao Jadransku magistralu
Foto: EPA

Saobraćajni haos u Hrvatskoj

Požar blokirao Jadransku magistralu

Planeta -
Kod Selca gore kuće, automobili, ugrožen kamp

ZAGREB - Veliki požar koji je jutros buknuo kod mesta Bribir prilikom paljenja korova, zbog jakog vetra proširio se prema Selcu i Novom Vinodolskom, izazvao je saobraćajni haos i blokadu Jadranske magistrale, zapaljene su neke kuće kod magistrale u Selcu, a kamp je privremeno evakuisan.

Kako izveštava policijska uprava primorsko-goranska, ali i mediji, vatra je u Selcu ispod Jadranske magistrale zahvatila i magacin i prodavnicu preduzeća "Rabkomerc", a izgoreo je i jedan automobil.

Zbog gustog dima i pepela na magistrali je zabranjen saobraćaj za sva vozila, osim automobila, izvestio je Hrvatski auto klub. Oko podneva doneta je odluka o evakuaciji kampa "Selce", ali se sada turisti polako vraćaju u šatore i prikolice.

Stanari na celom području Crikveničke rivijere sa strahom promatraju kako gusti dim prekriva područje oko Selca i Novog Vinodolskog.

Zbog požara koji su juče i danas planuli po obali, od kojih mnoge raspiruje bura koja intenzivno duva, nema slobodnih kanadera koji bi mogli priskočiti u pomoć u gašenju požara kod Bribira.

U gašenju požara, uz vatrogasce iz Bribira, učestvuju i njihove kolege iz Crikvenice i Novog Vinodolskog. U pomoć su im došli i vatrogasci iz obližnjih mesta Gorskog Kotara i riječkog kvarta Sušak, Kraljevice i Senja, pa se protiv vatrene stihije bori ukupno 160 vatrogasaca.

Gašenje požara veoma otežava olujna bura, pa vatrogasci smatraju da požar neće biti moguće zaustaviti sve dok se bura ne smiri, a prema informacijama meteorologa, to se očekuje tek u sredu. "Ljudi u panici uzimaju svoje automobile i beže prema Crikvenici i Rijeci lokalnim putevima koji su još otvoreni. Zbog gustog dima skoro se ne može ni da se diše, zatvorili smo sve prozore na kućama i čekamo da se situacija razreši", izjavila je za Index.hr jedna od meštanki Selca, ističući da je to najjača bura u poslednjih 20 godina na tom području.

Nažalost, požari koji bukte u Hrvatskoj odneli su i jedan život. Jedan od vatrogasaca koji su gasili veliki požar u Mošćeničkoj Dragi, na istočnoj obali Istre, tokom intervencije se iznenada srušio i umro.

Vatrogasca iz Opatije (45) hitno su prevezli u riječku bolnicu, ali su tamo samo mogli da konstatuju smrt. Tačan uzrok smrti utvrdiće se obdukcijom, prenose hrvatski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track