Najnovije vesti

OTMIČAR UHAPŠEN POSLE 35 GODINA: Oteli avion, ubili američkog marinca, drama trajala 17 dana! (VIDEO)
Foto: Profimedia

zakasnela pravda

OTMIČAR UHAPŠEN POSLE 35 GODINA: Oteli avion, ubili američkog marinca, drama trajala 17 dana! (VIDEO)

Planeta

ATINA - Državljanin Libana uhapšen je na grčkom ostrvu Mikonosu zbog sumnje da je oteo avion na letu iz Atine i ubio pripadnika američke vojske 1985. godine.

Grčka policija nije objavila ime uhapšenog, ali je navela da je reč o muškarcu starom 65 godina.

 

Uslovna sloboda

 

On se sumnjiči za otmicu aviona kompanije TWA ubrzo po poletanju iz Atine 14. juna 1985. godine. Avion je poleteo iz Kaira za San Dijego, sa usputnim zadržavanjima u Atini, Rimu, Bostonu i Los Anđelesu. Otmičari su takođe isprebijali, a potom i ubili pripadnika američke mornarice Roberta Stetema (23). Drama je trajala 17 dana, kada je oslobođen poslednji talac, a avion je leteo od Bejruta do Alžira. Prethodno su oslobodili preostalih 146 putnika i članova posade.

 

foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova u Bejrutu saopštilo je da je muškarac koji je uhapšen u Grčkoj libanski novinar i da se zove Muhamed Saleh. Pretpostavlja se da je on jedan od otmičara koji je u bekstvu već skoro 35 godina. Nekoliko grčkih medija, međutim, identifikovalo je uhapšenog kao Muhameda Alija Hamadija.

 

Hamadi je uhapšen u Frankfurtu 1987. godine i osuđen u Nemačkoj za otmicu aviona i Stetemovo ubistvo. Sumnja se da je Hamadi član Hezbolaha i on je osuđen na doživotnu robiju, ali je 2005. godine pušten na uslovnu slobodu, kada se vratio u Liban.

 

Ova otmica inspirisala je čuveni akcioni film „Delta odred“ sa Čakom Norisom i Lijem Marvinom
Ova otmica inspirisala je čuveni akcioni film „Delta odred“ sa Čakom Norisom i Lijem Marvinomfoto: screenshot

Opiranje pritisku

 

Nemačka se, kako navodi AP, opirala pritisku da ga isporuči SAD nakon što su pripadnici Hezbolaha oteli dvoje nemačkih državljana u Bejrutu i pretili da će ih ubiti. Hamadi, zajedno sa drugim otmičarem Hasanom Iz el Dinijem i saučesnikom Alijem Atvom, i dalje se nalazi na listi Federalnog istražnog biroa najtraženijih terorista.

 

FBI je ponudio nagradu od do pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...