PRESEDAN! EU odobrila lekove na bazi kanabisa za epilepsiju
Foto: Profimedia

PRVI PUT

PRESEDAN! EU odobrila lekove na bazi kanabisa za epilepsiju

Planeta -

LONDON - Evropska unija prvi put je dozvolila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, ali samo pacijentima koji pate od dva retka oblika dečje epilepsije.

Reč je epidioleksu, leku koji se dobija od kanabisa i sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane, prenosi BBC na srpskom

Terapija je dozvoljena u dva slučaja dečije epilepsije - Lenoks Gasto sindrom i Dravetov sindromom - koje je teško lečiti i mogu dovesti do nekoliko napada dnevno. Upotreba tog leka je sada dozvoljena u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama, ali ga britanski Nacionalni institut za zdravstvo još ne preporučuje jer "ne postoje dokazi o dugoročnoj efikasnosti".

Pojedini roditelji za to vreme već traže alternativna rešenja za ovaj lek, jer ne sadrži tetrahidrokanabinol (THC), odnosno psihoaktivnu komponentu kanabisa za koju ti roditelji smatraju da pomaže njihovoj deci. Lek se može koristiti u kombinaciji sa drugim lekovima za epilepsiju.

Rekreativna upotreba kanabisa je i dalje ilegalna.

"Ovaj novi lek će doneti nadu nekim porodicama i odluka EU deluje kao pozitivan korak", kaže Lisa Sander, profesorka neurologije na Univerzitetu u Londonu i direktorka Društva za epilepsiju. "Medicinski kanabis, međutim, i dalje ostaje medicinsko minsko polje", smatra ona.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track