BOING CICIJAŠI KOD ISPLATE ODŠTETE: Porodicama žrtava u padu dva aviona tipa "737 maks 8" isplaćuju samo pola od najavljenih 100 miliona (VIDEO)
Foto: AP / Ted S. Warren

bruka

BOING CICIJAŠI KOD ISPLATE ODŠTETE: Porodicama žrtava u padu dva aviona tipa "737 maks 8" isplaćuju samo pola od najavljenih 100 miliona (VIDEO)

Planeta -

Boing će početi da plaća odštetu porodicama žrtava sa dva leta letelica maks 737, objavila je kompanija u ponedjeljak.

Fond za finansijsku pomoć izdvojen za rodbinu žrtava je pola sume od 100 miliona dolara koju je kompanija najavila u julu.

Druga polovina fonda podržati obrazovanje i ekonomsko osnaživanje u ugroženim zajednicama.

Novac se isplaćuje u proseku po 144.500 dolara porodicama svake od 346 žrtava Lion Air 610 i Etiopijan Airlines Flight 302, koji su se srušili u samo nekoliko meseci, prenosi Rojters.

U julu je Boing angažovao advokata Keneta Fajnberga i njegovu koleginicu Kamil Biros, koji su smislili formulu kojom će utvrditi kako se novac raspoređuje među ožalošćenim porodicama.

Generalni direktor kompanije Denis Mulenburg rekao je da je otvaranje fonda "važan korak u našim naporima da pomognemo porodicama žrtava".

Ali vest o isplatama nije dočekana dobro kod mnogih rođaka žrtava.

Bob Kliford, koji predstavlja desetine porodica žrtava kompanije Ethiopian Airlines u martu 2019., rekao je za CNN Biznis ranije ovog meseca da je Boingova odšteta bila "nepristojna" i "nejasna".

"Polovina fonda za pomoć je problem", rekao je u julskoj izjavi. On je dodao da ako Boing "želi da pruži stvarno olakšanje porodicama, oni bi trebali da sarađuju sa osiguravajućim partnerima Ethiopian Airlines-a kako bi ubrzali isplate porodicama." "Umesto toga, oni to sada otežavaju", rekao je.

Kurir.rs/CNN Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track