POBUNA U FRANCUSKOJ: Veliki protesti protiv zakona koji lezbejkama omogućava vantelesnu oplodnju
Foto: Profimedia

presekli

POBUNA U FRANCUSKOJ: Veliki protesti protiv zakona koji lezbejkama omogućava vantelesnu oplodnju

Planeta -

Francuski parlament juče je započeo dugo iščekivanu raspravu o zakonu kojim bi se lezbijskim parovima i ženama koje nemaju partnera omogućilo da dobiju decu putem vantelesne oplodnje ili veštačkom oplodnjom doniranom spermom.

Francuski predsednik Emanuel Macron želeo je da ovaj zakon prođe parlamentarnu proceduru pre leta zato što je upravo on prvi iz paketa socijalnih zakona.

Ali već su tada počele žučne i emocijama nabijene rasprave u kojima su se stranke desnice, konzervativne grupe i neki od vodećih crkvenih zvaničnika pobunili protiv novog zakona naglašavajući da će njime deci uskratiti oca.

Do sada su pravo na vantelesnu oplodnju i veštačku oplodnju doniranom spermom imali samo heteroseksualni parovi koji su u braku. Kako je u

susednim zemljama lezbijskim parovima i ženama koje nemaju partnera omogućeno da dobiju decu navedenim metodama, aktivistkinje za ženska prava dugo su u Francuskoj vodile borbu za promenu restriktivnog zakona nazivajući ga „seksističkom diskriminacijom“.

Predsednik Makron odlagao je slanje ovoga zakona u parlament ocenjujući ga delikatnom tematikom i nečim što bi na ulice moglo izvući veliki broj konzervativnih demonstranata. To će se i dogoditi, i to 6. oktobra, za kada su brojne konzervativne i crkvene organizacije zakazale proteste u Parizu.

Toj struji ovih se dana priključila i Nacionalna akademija za medicinske nauke koja je u svom saopštenju napisala kako odrastanje deteta bez oca ne može proći bez rizika za njegovo vaspitanje.

Zakon predviđa da bi deca začeta doniranom spermom mogla nakon 18. godine saznati identitet svoga oca, a u krštenici dece lezbijskih parova ne bi bilo oca, već „majka i majka“. Ženama u tridesetima omogućilo bi se zamrzavanje jajnih stanica, što je do sada bilo dozvoljeno samo ženama koje su prolazile lečenja koja su uništavala njihovu plodnost.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja