Najnovije vesti

REŠENA MISTERIJA IZGRADNJE SVETOG GRADA INKA: Maču Pikču je na 2.400 metara visine, usred prašume i na liticama! Zbog ovoga je izabrano baš ovo mesto!
Foto: EPA / Ernesto Arias

svetsko čudo

REŠENA MISTERIJA IZGRADNJE SVETOG GRADA INKA: Maču Pikču je na 2.400 metara visine, usred prašume i na liticama! Zbog ovoga je izabrano baš ovo mesto!

Planeta

Maču Pikču, jedno od novih sedam svetskih čuda ne prestaje da fascinra moderan svet, a njegova najveća misterija - zašto su Inke svoj sveti grad izgradile na ovako nepristupačnom mestu, konačno je razbijena.

Grad koji je 400 godna bio zaboravljen u prašumi Anda, sagrađen je na oko 2.400 metara nadmorske visine, a karakterišu ga kaskadne terase i oko 200 građevina na samim ivicama planine.

Naučnik Geološkog brazilskog saveznog univerziteta Rio Grande Rualdo Menegat tvrdi da je otkrio razlog zašto su Inke izgradile svoj čuveni grad Maču Pikču na specifičan način i zašto su ga izgradile na tolikoj visini.

foto: EPA / Ernesto Arias

Ovaj geolog je geolog izvršio analizu terena gde se stari grad nalazio kako bi pronašao tektonske pukotine, a otkrića su bila iznenađujuća.

Kako je objasnio na konferenciji Geološkog društva Amerike, koja je održana u Feniksu, te pukotine se dramatično razlikuju po veličini: neke od njih su toliko velike i dugačke da čak određuju pravac toka lokalnih reka.

Menegat je otkrio da te pukotine prate dva glavna smera: od severoistoka ka jugozapadu i u suprotnom smeru. Na taj način, pukotine stvaraju oblik iks i Maču Pikču je tačno na mestu preseka.

foto: Profimedia

Istraživač sugeriše da su sve gradske strukture izgrađene na osnovu tog obrasca.

Ceo grad ima isti obrazac kao i pukotine u zemlji, što je gradu dalo nepremostive prednosti. Prvo, na tim mestima se kamenje lakše vadilo, naglašava Menegat.

Pored toga, propusti na tlu pomagali su usmeravanju vode iz rastopljenog leda ili kiše u grad, stvarajući stabilan izvor slatke vode. Istovremeno, tokom oluja i obilnih padavina pukotine su pomagale da se višak vode brže isuši.

foto: Profimedia

"Otprilike dve trećine napora uloženog u izgradnju svetilišta odnosilo se na odvode ispod površine. Pukotine su pomogle očuvanju ovog mesta“, rekao je geolog.

Takođe, zidajući grad na tako visokom mestu, Inke su se zaštitile od lavina i klizišta koja su toliko uobičajena u Andima.

Kurir.rs / Newsweek.com

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...