NETANIJAHU OPET FORMIRA VLADU IZRAELA: Dobio mandat od predsednika, a onda je učinio nešto zapanjujuće
Foto: EPA

političke prilike u izraelu

NETANIJAHU OPET FORMIRA VLADU IZRAELA: Dobio mandat od predsednika, a onda je učinio nešto zapanjujuće

Planeta -

Predsednik Izraela Ruven Rivlin ponovo je danas dao mandat premijeru Benjaminu Netanijahuu da formira novu vladu.

Rivlin je rekao da Netanijahu ima 28 dana da sastavi vladu, a taj rok je moguće produžiti za 14 dana, prenosi Rojters. Prošle nedelje u Izraelu su ponovljeni parlamentarni izbori pošto Netanijahu posle izbora u aprilu nije uspeo da formira vladu.

Netanijahuov blok ni danas nema vladajuću većinu pošto ima podršku 55 poslanika u parlamentu koji ima 120 mesta. Netanijahu je pozvao svog rivala Benija Ganca da mu se pridruži u vladi jedinstva.

“Mislim da je potrebno da obrazujemo vladu jedinstva zajedno”, rekao je Netanjahu, ocenivši da je “ zajedničko liderstvo” moguće. On je time nagovestio da je otvoren za dogovor o rotaciji na funkciji premijera. Netanijahu je naglasio da takva široka vlada jedinstva ”mora biti brzo formirana” ili “će po svoj prilici biti obrazovana kao poslednji izlaz”, preneli su izraelski mediji.

On smatra da nema poente u odugovlačenju procesa i obećava da će vratiti mandat predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu ako ne uspe da obrazuje vladajuću koaliciju.

Netanijahu i Ganc
Netanijahu i Gancfoto: Profimedia

Dve strane nisu mogle da se dogovore ko bi je predvodio, a Ganc je tokom izborne kampanje govorio da neće sedeti u vladi sa Netanijahuom kojem prete optužnice za prevaru i zloupotrebu poverenja, u tri slučaja, uključujući jednu za mito. Izbori održani 17. septembra bili su drugi ove godine.

Posle prvog glasanja u aprilu Netanjahu je takodje dobio zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju, ali nije u tome uspeo. Posle toga šansa nije data Gancu da on to pokuša, već je parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track