RUSI NE ODUSTAJU OD SPORAZUMA O ZABRANI NUKLEARNIH PROBA Lavrov: Nismo pravili probe, niti ćemo to raditi
Foto: AP / Pavel Golovkin / Pool

dosledni

RUSI NE ODUSTAJU OD SPORAZUMA O ZABRANI NUKLEARNIH PROBA Lavrov: Nismo pravili probe, niti ćemo to raditi

Planeta -

Od kako se pridružila Razumljivom sporazumu o zabrani nukelarnih proba (CTBT), Rusija nije sprovela nijednu nuklearnu probu i nastaviće da se pridržava obaveza iz tog sporazuma, izjavio je danas u Njujorku šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je na konferenciji posvećenoj pomenutom sporazumu i održanoj na marginama 74. Generalne skupštine UN, izjavio da odbijanje SAD da ratifikuju sporazum umanjuje izglednost da CTBT postane funkcionalan međunarodni dokument, prenosi Itar Tas.

On je podsetio da je Rusija CTBT ratifikovala 2000. godine, ali i da nuklearne probe ne sprovodi od 1991.

"Od 1991. godine Rusija se pridržava moratorijuma na nuklearne probe, s obzirom da od tog trenutka nismo sproveli nijedan test. Nastavićemo da se pridržavamo ove zabrane pod uslovom da i druge nuklearne sile imaju takav pristup", istakao je Lavrov.

Ruska agencija podseća da je CTBT usvojen na Generalnoj skupštini UN 1996. i da ga je do sada ratifikovalo 166 zemalja. Međutim, kako navodi Tas, sporazum još nije stupio na snagu, jer ga nisu ratifikovale SAD, Kina, Egipat, Izrael i Iran, dok ga Indija, Pakistan i Severna Koreja nisu ni potpisale.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Pavel Golovkin / Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track