ZVALI SU GA BULDOŽER, A BIO JE LUD ZA JEDNOM AMERIČKOM LEPOTICOM: Detalji iz života Žaka Širaka pokazuju kakav je bio njegov odnos prema Americi
Foto: EPA

bivši predsednik preminuo u 86. godini

ZVALI SU GA BULDOŽER, A BIO JE LUD ZA JEDNOM AMERIČKOM LEPOTICOM: Detalji iz života Žaka Širaka pokazuju kakav je bio njegov odnos prema Americi

Planeta -

Žak Širak, bivši predsednik Francuske u dva mandata, preminuo je u četvrtak u 86. godini života.

Ostaće upamćen kao predsednik koji je uveo evro i što se protivio američkoj invaziji na Irak.

Kao predsednik Francuske od 1995. do 2007. godine, Širak je tražio više rešenja za svoju zemlju i Evropsku uniju i zalagao se za "multipolarni" svet koji bi mogao da uravnoteži američku i anglosaksonsku dominaciju.

foto: EPA

Predsednik je prvo ušao u vladu pod Šarl de Golom 1960-ih, a poznat je po tome što je prkosio Americi.

Takođe je skovao frazu koja postala orijentir francuske klimatske politike:

foto: EPA

"Naša kuća gori, a mi smo slepi za to", koju je izrekao u govoru 2002. godine.

Kolege su ga zvale "buldožer" kada je bio ministar 1960-ih godina. Širak je ljutito pokazao svoj talent za pobunu kada je raskinuo vezu s tadašnjim predsednikom Valerijem Žiskarom d’Estenom 1976. godine i odustao od mesta premijera.

foto: EPA

Sledeće godine je u trci pobedio njegovog kandidata i postao prvi izabrani gradonačelnik Pariza, a na ovoj poziciji bio je 18 godina.

Na kraju je ušao u Jelisejsku palatu, gde se borio da razvije vojne kapacitete EU kako bi delovale nezavisno od Severnoatlantske federacije pod vođstvom SAD.

foto: EPA

Zagovornik francuskog "kulturnog izuzetka", Širak je na putu u Vijetnam 2004. godine rekao da će povećana i nesmetana upotreba engleskog jezika u celom svetu dovesti do "globalne subkulture".

Paradoksalno, jedna od ranih stranih strasti Širaka, kojeg će kasnije zanimati ruska književnost, azijska umetnost i sumo rvanje, bila je Amerika. U intervjuima, Širak se prisećao da je njegova prva verenica bila američka lepotica, koja mu je tepala "medena pita" i vozila je pink kabriolet. Takođe, napisao je i tezu o razvoju luke u Nju Orleansu.

foto: Profimedia

Širak je rođen u Parizu, 29. novembra 1932. godine i školovao se u najboljim srednjim školama francuske prestonice.

Kratko je radio kao pomorac na teretnom brodu, borio se kao oficir u francuskoj vojsci tokom rata za nezavisnost Alžira, ali je i prao sudove u restoranu tokom letnjeg kursa na Harvardu.

foto: Profimedia

Ipak, posle predsedničkog mandata, optužen je za korupciju u godinama kada je bio gradonačelnik Pariza, postavši prvi bivši šef Francuske kojem se sudilo i koji je osuđen posle Drugog svetskog rata.

Proglašen je krivim za zloupotrebu gradskih sredstava u korist svojih pristalica i političke stranke. Dobio je uslovnu kaznu zatvora i nije uložio žalbu.

Kurir.rs/DW/Time Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track