TITO I TRAMP IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO: Obojica su imali jednu stvar koju su često koristili, a evo o čemu se radi (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

ljubav prema letenju

TITO I TRAMP IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO: Obojica su imali jednu stvar koju su često koristili, a evo o čemu se radi (VIDEO)

Planeta -

Boing 727 jedan je od najčešćih aviona na svetu a napravljeno je gotovo 2.000 primera tokom nešto više od dve decenije.

Poslednji komercijalni putnički let odradio je u januaru ove godine. Kako je bio popularan u avio-kompanijama, tako je popularan i među privatnim vlasnicima.

Verovatno i najpoznatiji današnji vlasnik je američki predsednik Donald Tramp, ali je puno zanimljivija činjenica i da je Josip Broz Tito svojevremeno koristio čak dva takva aviona. Nosili su registarske oznake YU-AKH i YU-AKD, a njihova istorija je više nego šarolika.

Oba su napravljena 1975. godine kada ih je jugoslovenska vlada preuzela na korišćenje. Službeno su bili deo Jugoslovenskog aerotransporta, ali su oba imali i civilni i vojni registarski broj. Kupljena su dva identična aviona kako bi "jedinica" YU-AKH poletela nekih pola sata pre dvojke noseći osoblje i opremu, ali i služeći kao izvidnica meteoroloških prilika. Tokom leta su iz bezbednosnih razloga menjali raspored kako se ne bi znalo u kojoj je letelici Tito

Među poslednjim Titovim letovima bio je odlazak u Havanu krajem 1979. na samit Nesvrstanih gde je, prema američkom magazinu "Tajm", vodio veliku bitku sa Fidelom Kastrom za dušu samog pokreta.

"Kad je Josip Broz Tito (87), veliki starac globalne neutralnosti, sišao iz Boinga 727 u havanskoj vazdušnoj luci Hoze Marti, kruto ga je zagrlio njegov domaćin, kubanski predsednik Fidel Kastro, neumorni pobornik import-eksport revolucije. Nije to bilo ni nalik prijateljskim zagrljajima kakve su dvojica vođa razmenjivali u prošlosti. Sada su se spremali za žestoki obračun o smeru i vođstvu pokreta", opisao je "Tajm" taj susret.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: Profimedia/EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track