Najnovije vesti

BRITANSKI POSLANICI OPET U PARLAMENTU POSLE SUSPENZIJE: Naoštrili se na Borisa kao nikada dosad! Ne daju mu da diše! (VIDEO)
Foto: AP

NAPETO

BRITANSKI POSLANICI OPET U PARLAMENTU POSLE SUSPENZIJE: Naoštrili se na Borisa kao nikada dosad! Ne daju mu da diše! (VIDEO)

Planeta

Britanski parlament se vratio na posao nakon dana pauze, a rasprava o Bregzitu je već dostigla novu dimenziju bizarnosti. Na nimalo prijatnoj sednici između srede i četvrtka, borbeni Boris Džonson je praktično motivisao lidera opozicije, Džeremija Korbina, da zahteva glasanje o nepoverenju vladi.

"Parlament je paralizovan. Jedino što može da učini jeste da prepusti vladi da reši pitanje Bregzita ili da organizuje glasanje o poverenju", rekao je britanski premijer.

Kako piše CNN, Korbin je ljubazno odbio ovu ponudu.

"Zahvaljujem premijeru, ali njegova ponuda zvuči kao ilegalni pokušaj ućutkivanja parlamenta", bio je jasan Korbin.

Može se samo pretpostaviti kako politički haos u koji je Velika Britanija zapala deluje konfuzno ne samo njenim građanima, nego i svetskoj javnosti. Naime, Džonson tvrdi da želi izbore, ali da trenutno ne može da ih priušti. Sa druge strane, i opozicija se zalaže za izbore, ali ipak ne želi da se oni održe.

Premijer Džonson vodi manjinsku vladu i čini se da je saglasan sa idejom o preuranjenim izborima. Međutim, da bih ih dobio, potrebno je da ubedi građane u svoju posvećenost borbi za Bregzit. Kako Korbin i opozicija ne sede zaludni, premijer svakodnevno biva ometan u svojim nastojanjima, što mu pomaže da i dalje uspešno neguje imidž žrtve.

Sa druge strane, laburisti i ostali Džonsonovi protivnici žele izbore samo ako im bude garantovano da će poslednji rok za Bregzit biti odložen. Samo odlaganje bi sprečilo Bregzit bez dogovora za koji su ubeđeni da bi doneo ekonomsku pustoš i verovatno ugrozio mnoge živote.

Niko ne sumnja u iskrenost laburista, ali nemoguće je ne uzeti u obzir i to da u slučaju odlaganja Bregzita, Džonson ne bi bio u mogućnosti da ispuni obećanje na kojem se zasniva njegova vlast. Nesumnjivo je da bi njegova popularnost tada doživela strahovit pad, a opoziciji bi tako bio otvoren put do vlasti, piše CNN.

To bi moglo da bude jedno od objašnjenja za to što je Korbin odbio da zahteva glasanje o poverenju. Izgleda da lider opozicije radije bira da vreme i nagomilani pritisak urade svoj posao na štetu Džonsona koji bi na kraju bio prinuđen da podnese ostavku. Aktuelni premijer bi tako ostao upamćen kao najveći neuspeh britanske politike i kao neko ko beži glavom bez obzira kada je najteže.

Ipak, ovo ne znači da će Džonson odustati. Štaviše, premijer je ubeđen da će uspeti u onome što je naumio i neće se zaustaviti na tome.

I parlament se, po svemu sudeći, vratio spreman na osvetu. Nema sumnje da je pred Velikom Britanijom nekoliko ne tako prijatnih nedelja.

Kurir.rs/CNN

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...