ROHANI PO POVRATKU IZ NJUJORKA: Amerika ponudila da ukine sankcije ako se sastanem sa Trampom! Merkelova, Makron i Džonson insistirali na susretu!
Foto: EPA / Kay Nietfeld / Pool

tramp tvrdi dugačije

ROHANI PO POVRATKU IZ NJUJORKA: Amerika ponudila da ukine sankcije ako se sastanem sa Trampom! Merkelova, Makron i Džonson insistirali na susretu!

Planeta -

Amerika je ponudila da ukine sve sankcije Iranu, ali su insistirali da se sastanem sa Trampom, rekao je predsednik Irana Hasan Rohani po povratku iz Njujorka sa zasedanja UN.

foto: Profimedia

Kako je naveo, nemačka kancelarka, britanski premijer i predsednik Francuske su bili u Njujorku i svi su insistirali da se taj sastanak održi, preneo je Rojters.

I SAD su saopštile da će ukinuti sankcije, rekao je Rohani i dodao da je bilo rasprave o tome koje će sankcije biti ukinute i jasno su rekli da će ukinuti sve sankcije.

"Ali taj potez nije bio prihvatljiv, što znači da u atmosferi sankcija i postojanju sankcija i toksičnoj atmosferi maksimalnog pritiska, čak i ako želimo da pregovaramo sa Amerikancima u okviru 5 + 1, niko ne može predvideti kakav će biti kraj i rezultat tih pregovora", naveo je Rohani.

Međutim, nešto kasnije američki predsednik Donald Tramp je na svom Tviter nalogu objavio nešto drugačiju verziju u kojoj tvrdi da je kategorički odbio zahtev Teherana da im ukine sankcije u zamenu za susret.

Rohani je takođe naglasio da Iran ne nastoji da dobije nuklearno oružje, tako da omogućava nadzor nad svojim nuklearnim objektima.

"Oni koji žele da dobiju nuklearno oružje smanjuju mogućnost za njihovo nadgledanje. Mi to ne radimo", prenela je pres služba iranske vlade izjavu Rohanija.

On je dodao da "treća faza smanjenja obaveza Teherana prema nuklearnom sporazumu ima veliki značaj" i da će sada "iranska strana koristiti naprednije centrifuge za obogaćivanje uranijuma", preneo je TASS.

"Međutim, mi odlučno negiramo (optužbe za) težnju za stvaranje nuklearnog oružja", naglasio je predsednik Irana.

Govoreći na debati na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, predsednik SAD Donald Tramp je rekao da je neophodno sprečiti Iran u nameri da stvori nuklearno oružje i rakete.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Kay Nietfeld / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track