Najnovije vesti

U RUSIJI ZABRANJENO PUŠENJE I NA TERASAMA: Kažnjava se i roštiljanje i paljenje sveća, a evo šta Putin kaže na to!
Foto: Profimedia

protivpožarni propisi

U RUSIJI ZABRANJENO PUŠENJE I NA TERASAMA: Kažnjava se i roštiljanje i paljenje sveća, a evo šta Putin kaže na to!

Planeta

U Rusiji 1. oktobra na snagu stupaju izmene protivpožarnih propisa kojima se, između ostalog, zabranjuje pušenje na terasama u stambenim zgradama.

Ove nove mere pušači u Rusiji su dočekali sa iznenađenjem, prenosi BBC.

Prema novim pravilima, "otvorena vatra" je zabranjena na terasama zgrada, kao i stambenim prostorijama, spavaonicama i hotelima.

Paljenje šibica i pušenje su, takođe, okarakterisani kao "otvorena vatra", a zabranjeno je i roštiljanje kebaba, kao i paljenje sveća.

U prvom momentu došlo je do konfuzije oko toga da li je pušenje uključeno u zabranu, a jedan zvaničnik duvanske industrije je rekao da se nova pravila odnose samo na "alkoholičare koji roštiljaju kebab na terasi".

Ipak, zvanično je kasnije potvrđeno da je pušenje zabranjeno, a za kršenje protivpožarnih pravila predviđena je kazna do 42 evra. Ostavljanje upaljene cigarete koja bi izazvala požar predstavlja, po novim pravilima, krivično delo.

foto: Profimedia

Ovim povodom oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da ruska vlada odobrava sve odluke čiji je cilj spasavanje ljudskih života, prenosi Tass.

Peskov je napomenuo i da ruski predsednik Vladimir Putin, koji podržava zdrav način života, ne gleda s odobravanjem na pušače.

"Predsednik nikada nije odobravao pušenje jer je pristalica zdravog načina života", rekao je Peskov, dodajući da samo nekolicina ljudi iz bližeg Putinovog okruženja puši i da se oni mogu "nabrojati na prste jedne ruke".

foto: EPA / Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

"Pušenje danas nije popularno, što je ohrabrujuće", dodao je Peskov.

Zvaničnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije je poručio da izmene propisa nisu uperene protiv pušača.

Statistički podaci pokazuju da je više od 2.000 požara u Rusiji prošle godine upravo izbilo na terasama. To je dva puta više u odnosu na podatke iz 2016. godine. U 60 odsto slučajeva, požar je izbio zbog pušenja na terasama, navodi ruska agencija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...