Najnovije vesti

SERGEJ LAVROV UPUTIO JAKU PORUKU: Ne sme se dopustiti nuklearni rat! (VIDEO)
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

DISKUSIJA U UN

SERGEJ LAVROV UPUTIO JAKU PORUKU: Ne sme se dopustiti nuklearni rat! (VIDEO)

Planeta

Rusija poziva sve države da podrže izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom diskusije na 74. sednici Generalne skupštine UN.

"Kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija tenzija, Rusija je podnela veliki broj inicijativa. Predsednik Vladimir Putin je objavio odluku o neraspoređivanju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, ako se od toga budu uzdržavali Amerikanci. Pozvani su SAD i NATO da se pridruže tom moratorijumu. Mi smo više puta predlagali Vašingtonu da počnemo pregovore o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja", rekao je Lavrov u petak.

On je dodao da se Rusija zajedno sa Kinom zalaže za postizanje pravno obavezujućeg dokumenta o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, preneo je Sputnjik.

"Reakcija SAD i njihovih saveznika, za sada, ne daje nade. Zabrinjava izostajanje odgovora i na naše predloge američkim kolegama još pre godinu dana: da se na najvišem nivou usvoji rusko-američka izjava o nedopustivosti nuklearnog rata u kom ne može biti pobednika. Pozivam sve države da podrže ovu inicijativu", izjavio je Lavrov.

On je objavio da Rusija na tekućoj sednici Generalne skupštine UN podnosi projekat rezolucije o jačanju kontrole nad naoružanjem.

"Usvajanje rezolucije bi bilo važan doprinos stvaranju uslova za uspešno održavanje pregledne konferencije o realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja naredne godine", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da filozofija Zapada ne ide u korak sa vremenom i da teško prihvata smanjenje svoje dominacje u svetskim poslovima.

Lavrov je u govoru optužio zemlje koje su sebe, kako je rekao, proglasiel pobednicama hladnog rata za izazivanje trrenutnih kriza sa kojima se svet suočava i za povećanu fragmentaciju međunarodne zajednice, prenosi AP.

On je ocenio da Zapad manipuliše svojim građanima šireći lažneinformacije i sprečavajući novinare da rade svoj posao.

"Zapad teško prihvata smenjenje svoje vekovima duge dominacije u svetskim poslovima. Vodeće zapadne zemlje pokušavaju da spreče razvoj policentrtičnog sveta kako bi vratile svoje privilegovane pozicije i drugima nametnule standarde bazirane na uskoj zapadnoj interpretaciji liberalizma", rekao je Lavrov.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...