KINESKI FUNKCIONER REKORDER U KORUPCIJI: U podrumu kuće držao 13,5 tona zlata
Foto: Printscreen

uhapšen eksgradonačelnik Dandžoua

KINESKI FUNKCIONER REKORDER U KORUPCIJI: U podrumu kuće držao 13,5 tona zlata

Planeta -

Privedeni Džang Ći poseduje i nekoliko luksuznih vila ukupne površine više hiljada kvadratnih metara

foto: Printscreen

Kineska policija je uhapsila Džang Ćija (58), bivšeg gradonačelnika grada Dandžoua i šefa Komunističke partije u provinciji Hajnan nakon što je tajnom podrumu njegove kuće pronađeno neverovatno bogatstvo - čak 13,5 tona zlata i novac u raznim monetama čija je vrednost oko 34 milijarde evra. Džang Ći je tokom bogate političke karijere bio generalni sekretar Komunističke partije u tri grada na jugu Kine.

Stop korupciji... Si Đinping, predsednik Kine
Stop korupciji... Si Đinping, predsednik Kine foto: AP

Mito i korupcija

VIŠE OD 200 UHAPŠENIH

Otkad je 2013. Si Đinping, sadašnji predsednik Kine, došao na vlast u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, uhapšena su ukupno 254 visoka zvaničnika komunističke partije Kine. Đinping je kao jedan od svojih glavnih ciljeva, pored reformi društva, naveo i borbu protiv korupcije, koja je duboko ukorenjena u društvu.

Istraga protiv njega pokrenuta je po nalogu Centralne komisije za proveru discipline, najvišeg disciplinskog organa Komunističke partije i Nacionalne komisije za nadzor, najvišeg kineskog tela za borbu protiv korupcije.

U tajnom podrumu jedne od njegovih vila, koju su mediji s pravom nazvali Ali-babina pećina, pronađeno je 13,5 tona zlata u polugama, pločicama, nakitu i drugim oblicima, kao i velike količine keša u juanima, dolarima i evrima, čija je ukupna vrednost 268 milijardi juana ili 34 milijarde evra. Vrednost zaplenjenog zlata je procenjena na 868 miliona dolara. Džang Ći poseduje i nekoliko luksuznih vila čija je površina nekoliko hiljada kvadratnih metara. Džang Ćiju zbog korupcije preti smrtna kazna.

Stručnjaci procenjuju da je sadržaj njegovog podruma mogao da spase Grčku od finansijske krize koja je u siromaštvo gurnula više hiljada ljudi.

Kurir/A.P.

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja