Najnovije vesti

NE ŽELE DA SE SAZNA O ČEMU TRAMP PRIČA: Pljušte optužbe da je Bela kuća sakrila transkripte njegovih razgovora sa Putinom i Mohamedom bin Salmanom!
Foto: AP / Patrick Semansky

poverljivo

NE ŽELE DA SE SAZNA O ČEMU TRAMP PRIČA: Pljušte optužbe da je Bela kuća sakrila transkripte njegovih razgovora sa Putinom i Mohamedom bin Salmanom!

Planeta

Bela kuća uvela je ozbiljne restrikcije na distribuciju transkripta razgovora predsednika Donalda Trampa sa stranim liderima, među kojima su i ruski predsednik Vladimir Putin i saudijski princ Mohamed bin Salman, rekao je neimenovani bivši zvaničnik Bele kuće.

Sadržaji razgovora s Putinom i Bin Salmanom nisu poznati, ali jesu Trampove veze s dvojicom lidera, uzimajući u obzir navodne ruske napade na američke izbore 2016. i kršenja ljudskih prava od strane Saudijske Arabije i ubistva novinara Džamala Kašogija, prenosi Glas Amerike.

Bivši zvaničnik Bele kuće takođe tvrdi da su sakriveni čak i neki transkripti Trampovih razvovora sa saveznicima, zbog poverljivih informacija. Bela kuća nije potvrdila ove navode.

foto: EPA

I anonimni uzbunjivač je u svojoj prijavi koja se tiče razgovora Donalda Trampa i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, zbog koje su demokrate u Kongresu pokrenule proceduru opoziva, naveo da je Bela kuća pokušala da "zaključa" transkript razgovora dvojice predsednika tako što ga je čuvala na serveru namenjenom za čuvanje poverljivih informacija, kome pristup ima malo ljudi.

Bivši zvaničnik Bele kuće, prenosi AP, tvrdi da su sakriveni i drugi pozivi kako bi se umanjila šansa da procure u javnost, ali da to nije učinjeno zbog neprimerenih sadržaja razgovora.

foto: EPA / Saudi Press Agency

Transkripti razgovora Trampa sa stranim liderima i ranije su "curili" iz Bele kuće, a posebno skandalozni bili su razgovori s predsednikom Meksika o zidu i australijskim liderima o politici azila Obamine administracije.

U prethodnim administracijama, transkripti telefonskih razgovora takođe nisu objavljivani, ali su čuvani u posebnim kompjuterskim sistemima.

Sažeci poziva bili su prosleđivani nadležnima u Beloj kući, Stejt departmentu i drugim agencijama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP / Patrick Semansky

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...