Najnovije vesti

PODVRGNUT JE RAZLIČITIM OBLICIMA MUČENJA: Asanžov otac otkrio izgleda život njegovog sina u zloglasnom britanskom zatvoru!
Foto: Twitter/Printscreen

teška situacija

PODVRGNUT JE RAZLIČITIM OBLICIMA MUČENJA: Asanžov otac otkrio izgleda život njegovog sina u zloglasnom britanskom zatvoru!

Planeta

Otac Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, Džon Šipton, rekao je da je njegov sin povrgnut svim vrstama mučenja u zatvoru Belmarš u Britaniji dok čeka ročište o eventualnom izručenju u SAD, piše list Indipendent.

Šipton je rekao da je njegov sin izložen mentalnoj i fizičkoj torturi.

"Poslednji put posetio sam Džulijana u avgustu, tresao se i patio je od anskioznosti. Smršao je puno, bilo je veoma stresno, a tretman prema njemu pogoršao se u poslednjih godinu dana. On je podvrgnut različitim oblicima mučenja", rekao je Šipton.

Asanž, koga u zatvoru drže zajedno sa nekim od najgorih britanskih kriminalaca, suočava se sa kaznom zatvora od 175 godina prema optužnici Vašingtona. Ročište na kome će biti odlučeno o njegovom izručenju zakazano je za februar, prenosi Srna.

foto: EPA

Šipton je rekao da je neverovatno što njegovog sina drže u jednom od najozloglašenijih zatvora u Britaniji uprkos pozivima iz UN za njegovo oslobađanje, piše list.

Asanž je uhapšen u aprilu u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je sedam godina tamo proveo.

On se tereti po 18 tačaka optužnice u SAD, uključujući špijunažu. Većina navoda iz optužnice odnosi se na rad "Vikiliksa", sajta na kome su objavljena tajna dokumenta i depeše, uključujući više od milion poruka koje je otkrio obaveštajni analitičar Čelsi Mening.

foto: AP/Matt Dunham

Kurir.rs/Independent

Foto: Twitter/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...