Najnovije vesti

POSLE SKANDALA SA TRAMPOM, NA SAJTU PREDSEDNIKA UKRAJINE OSVANULA PETICIJA: Građani traže da Zelenski objavi transkripte razgovora sa Putinom!
Foto: EPA

žele sve da znaju

POSLE SKANDALA SA TRAMPOM, NA SAJTU PREDSEDNIKA UKRAJINE OSVANULA PETICIJA: Građani traže da Zelenski objavi transkripte razgovora sa Putinom!

Planeta

Na sajtu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pojavila se peticija sa zahtevom da se objave transkripti svih telefonskih razgovora sa Vladimirom Putinom.

"S obzirom na diplomatski skandal vezan za telefonske razgovore sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom i sadržajem tih razgovora, konkretno: 'koketiranje' sa Trampom, koordinacije stavova o nekim krivičnim predmetima, kritike lidera EU i bivšeg američkog ambasadora itd, tražimo objavljivanje transkripata svih telefonskih razgovora između predsednika Ukrajine Zelenskog i predsednika Rusije Putina", piše u tekstu peticije.

Peticija je pokrenuta 28. septembra, a u ovom trenutku ju je potpisalo manje od 600 ljudi. Da bi predsednik uzeo peticiju u razmatranje, za 90 dana mora da prikupi 25 hiljada potpisa.

foto: EPA/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Razgovor američkog i ukrajinskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Zelenskog našao se u centru pažnje nakon medijskih izveštaja da ga je obaveštajni službenik smatrao alarmantnim i uputio žalbu svom rukovodstvu. U sredu je objavljen transkript telefonskog razgovora, a u četvrtak i sama žalba.

Objavljeni transkript potvrdio je da je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži okolnosti otpuštanja bivšeg ukrajinskog generalnog tužioca Viktora Šokina, koji je vodio istragu o aktivnostima kompanije Burizma grupa, među čijim direktorima je bio i sin bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena.

Demokrate su pokrenule proceduru za Trampov opoziv u Predstavničkom domu, optužujući ga da je tražio pomoć strane države kako bi se mešao u izbore pokušajem diskreditacije političkog protivnika - Bajdena. Tramp negira optužbe.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...