Najnovije vesti

ODNOS TRAMPA I DŽONSONA PONOVO U CENTRU PAŽNJE: Dvojicu lidera često porede, a oni vole da javno laskaju jedan drugom! Sada se priča da je njihovo prijateljstvo VARKA! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

NIŠTA NIJE KAO ŠTO IZGLEDA

ODNOS TRAMPA I DŽONSONA PONOVO U CENTRU PAŽNJE: Dvojicu lidera često porede, a oni vole da javno laskaju jedan drugom! Sada se priča da je njihovo prijateljstvo VARKA! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je američki predsednik Donald Tramp onaj "jedan momak" koji može da postigne bolji nuklearni sporazum sa Iranom. Džonson je branio Trampovu odluku da se izvuče iz sporazuma sa tom zapadnoazijskom zemljom postignutog u vreme njegovog prethodnika Baraka Obame, navodeći da je to bio "loš dogovor" i da je Iran ometajući faktor u regionu.

"Mislim da postoji jedan momak koji može postići bolji dogovor, momak koji razume kako pridobiti teškog partnera poput Irana… a to je predsednik Sjedinjenih Država", rekao je Džonson u emisiji NBC Večernje vesti.

Ovakvo laskanje moglo bi se pokazati korisnim, ako je cilj da se Tramp dovede na pregovarački sto sa Iranom. Tramp je već reagovao pozitivno na jedan raniji Džonsonov intervju, u kojem je britanski lider predložio novi pakt sa Iranom.

"Zato je on pobednik. Zato je on čovek koji će biti uspešan u Britaniji", rekao je tada Tramp.

foto: EPA

"Pod broj jedan, on je moj prijatelj. Broj dva, veoma je pametan, veoma čvrst".

Međutim, Džonson je manje entuzijastičan da se svrsta u krug osoba veoma bliskih Trampu. Na pitanje da li je Tramp njegov "najbliži prijatelj" među svetskim liderima, on je ukazao da ima "dobre odnose sa mnogim liderima širom sveta".

"Mislim da je veoma važno da Britanija ima snažnu, blisku saradnju sa SAD, koje su naš saveznik broj 1", rekao je britanski premijer za Politiko.

Džonson i Tramp srešće se danas na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, a niz političkih neslaganja mogao bi dovesti do sukoba ili bar, kako piše Politiko, izliva besnih tvitova. Džonson je za NBC ocenio da su poređenja njega i Trampa "neobična", te ukazao da on nije ni približno aktivan na Tviteru kao američki predsednik i da nije "majstor za taj medijum".

"Tramp je tako nezavisnog mišljenja i takav operater sa medijima, pa mislim da smo oprezni po pitanju prevelikog učešća. On može da vam eksplodira u lice. Jasno je da moramo održavati odnose jer su SAD veoma važan saveznik, ali moramo ostati blizu SAD, a ne blizu Trampa", izjavio je za Politiko neimenovani zvaničnik britanske vlade.

Džonson i Tramp počeli su da grade javni prijateljski odnos, otkako je britanski premijer u julu dobio ključeve Dauning strita. Tramp je imao sve same reči hvale za Džonson još pre nego što je ovaj pobedio na torijevskim stranačkim izborima i od tada su u kontaktu.

Tramp je Džonsonu pružio znatno više prostora nego drugim svetskim liderima, što je još upadljivije kad se uzme u obzir prethodni loš odnos sa Džonsonovom prethodnicom Terezom Mej. Ipak, iza zavese su Džonson i njegov tim svesni da Tramp uvek drži jedno oko na svojoj predsedničkoj kampanji.

"On nije fokusiran na odnos, on je fokusiran na izbore. On je uvek u tom modalitetu, stoga trebamo biti veoma pažljivi u svom učešću", rekao je izvor iz britanske vlade.

Lesli Vindžamuri, šefica američkog programa instituta Četam haus smatra da je prijateljstvo između Trampa i Džonsona svojevrsna varka.

"Svakako treba imati snage, posebno što se tiče Džonsona, ali i Trampa, za održavanje optičke iluzije da imaju veoma jak odnos", kaže Vindžamuri.

Ona je ukazala da je britanski premijer očajan da postigne post-Bregzit dogovor sa Vašingtonom, dok je Tramp otvoren za dogovor.

"Dalje od toga, postoji čitav svet neslaganja između njih. Tramp je odbacio iranski nuklearni sporazum i želi zauzeti tvrd stav spram Teherana, dok je Džonson – bar do juče – zagovarao za održavanje pakta. Tramp je klimatski skeptik, a Džonson je stavio tu temu u srž akcija svoje vlade. Tramp je na rast Kine odgovorio trgovinskim ratom, dok Džonson tvrdi da će biti pro-kineski i protivi se tarifama", istakla je Vindžamuri.

Ona je objasnila da Trampov pristup Džonsonu - "romansa" sa brojnim neslaganjima ispod površine – odražava njegov pristup sa ostalim svetskim liderima, uključujući kineskog Sija Đinpinga, ruskog Vladimira Putina i japanskog Šinza Abea.

"Postoji 'romansa', ali ne mogu da se slože po niz pitanja u politici", istakla je Vindžamuri.

Kurir.rs/Politico/Foks njuz

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...