JEZIVA ISPOVEST HRVATSKOG POMORCA SA BRODA SMRTI: Kapetan Burbon Roda nije imao šanse, sestrinsko plovilo stradalo još 2009. godine! Pronađeno telo 1, a traga se za još 10 mornara (VIDEO)
Burbon Dolfin, Foto: Screenshot

tragedija

JEZIVA ISPOVEST HRVATSKOG POMORCA SA BRODA SMRTI: Kapetan Burbon Roda nije imao šanse, sestrinsko plovilo stradalo još 2009. godine! Pronađeno telo 1, a traga se za još 10 mornara (VIDEO)

Planeta -

Još se traži 1o članova posade potonulog tegljača „Burbon Rode“ u Atlantiku. Vremenski uslovi se smiruju, što olakšava posao tragačima, ali vreme curi.

Kompanija Bourbon Offshore je saopštila kako je telo nestalog pomorca prvo uočio jedan od aviona uključenih u potragu. Nakon toga, telo je iz mora izvukao brod koji učestvuje u potrazi.

Dobra je vest, sugerišu stručnjaci, što su splavovi konstruirani tako da se samostalno aktiviraju prilikom ovakve havarije i postoji dobra šansa da se ubrzo pronađe još preživjelih.

U nedelju je odeknula vest, izvučena iz saopštenja kompanije Burbon Ofšore, u kojoj stoji da su avioni primetili prevrnuti spasilački brod i da se trgovački brod koji je u blizini kreće u tom smeru kako bi ga pokušao ponovno da ga uoči. Javili su se i neki pomorci koji su sugerisali da se ne radi o „brodu za spašavanje“.

"Nije čamac za spašavanje ili lajfbot nego je „fast rescue boat“ koji se ne koristi u ovakvim situacijama i sigurno se niko od njih nije ukrcao na njega. To je zapravo dobra vest, jer ako su struja i talasi odneli FRB u tom pravcu, znači da su i splavovi za spašavanje tamo u blizini. Ako su uspeli da napuste brod, a verujem da jesu, oni su se ukrcali na splav i nadam se da će ih naći, bez obzira što je prošlo već dosta vremena. Oni u splavovima imaju i hranu i vodu, tako da mogu preživeti", tvrdi iskusan pomorac koji je radio na to brodu u Fejbuk grupi „Lako njemu, on je pomorac“.

Hrvatski mediji daju priču pomorca iz Rijeke koji je radiona na sličnim brodovima pa i na Burbon Rodu. "Kad sam ja upravljao motorima, brod je imao tek 3 godine i bio je dobar. Ali previše komplicirana propulzija s dva azimuta i površna dokovanja, mogući su uzrok ove tragedije. Seabulk i Tide water imaju europske gradnje ovog tipa brodova i oni plove i preko 30 godina. Kina i Singapur ne prave takve brodove. A ovaj brod su gradili u Singapuru", kaže pomorac, koji nas iz svedočanstva koje ćete razumeti u nastavku, moli za anonimnost.

"Evo vam sestrinski brod Rhode Rodes koji je takođe 2006. godište i još plovi. Najbitnija razlika je da brod s azimuth propulzijom nema timuna (kormila). Azimuth rotira 360 stepeni i upravlja brodom kao barka s vanbrodskim motorom. Dakle, bez timuna u fortunalu si mrtav! Mislim da se Bourbon Rhode pre potonuća prevrnuo, jednako kao Bourbon Dolfin svojevremeno 2007. godine", spominje ovaj pomorac i šalje detaljne podatke o istom brodu kakav je potonuo u Atlantiku.

A Burbon Dolfin se prevrnuo u blizini obale Šetlanda u Škotskoj 12. aprila 2007. godine. Potonuo je tri dana kasnije, dok su se vršile pripreme za njegovo povlačenje na obalu. Tada je poginulo osam od okupno petnaest članova, pretežno norveške posade, uključujići kapetana i njegova 14-godišnjeg sina, koji su bili na brodu zbog sticanja radnog iskustva tokom uskršnjih praznik.

Veliki incident koji je tad uzbunio norvešku javnost, uzrokovao je i niz sudskih tužbi, pa je u junu 2009. godine kompanija Burbon Ofšore Norveška kažnjena sa 530.000 evra.

U obrazloženju presude stoji da kapetanu broda koji je potonuo zajedno sa maloletnim sinom, nije dano dovoljno vremena da nauči o plovilu, njegovoj posadi i složenoj operaciji koja mu sledi. Imao je samo 90 minuta da preuzme dužnost!

"Ja sam kompaniju napustio 2011. godine. Burbon je oko 2005. počeo sa kvaliteta da prelazi na kvantitet. Puno je kineske gradnje u seriji Burbon Libertija – promašaj. Veliki troškovi održavanja i pad primanja, doveli su do migracija posade", priča ovaj pomorac.

O tome kako brodovi prolaze kontrolu kaže: "Prolaze jer su ispravni u trenutku kontrole, po sistemu „drži vodu, dok majstori odu“. Žurba, štednja i korupcija. Ne srede brod kako bi trebali, pa brod ode na more nespreman. Pola zahteva od strane kapetana odbiju".

Kurir.rs/Morski.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track