ŠKOLE PROTESTUJU U HONGKONGU: Bojkot zbog ranjavanja tinejdžera demonstranta! POLICIJA: Policajac pucao u samoodbrani! (VIDEO)
Foto: AP, EPA

protesti

ŠKOLE PROTESTUJU U HONGKONGU: Bojkot zbog ranjavanja tinejdžera demonstranta! POLICIJA: Policajac pucao u samoodbrani! (VIDEO)

Planeta -

HONGKONG - Srednje škole u Hongkongu najavile su za danas masovni bojkot nastave u znak podrške 18-godišnjem učeniku koji je u toku jučerašnjih sukoba upucan neubojitom municijom.

To je ujedno bio i prvi put da je neko od demonstranata direktno upucan takvom vrstom municije.

Policija je saopštila da je policajac pucao jer je bio ozbiljno ugrožen i da je postupio u skladu sa pravilnikom. Demonstranti su proteklih nedelja bili jako agresivni, gađali policiju Molotovljevim koktelima, razbijali izloge, uništavali stanice metroa, prebijali sugrađane koje zateknu na ulici a nisu deo protesta i slično.

Od jutros su metro-stanice u Hongkongu otvorene, iako pojedine linije rade sporije nego inače.

Kriza u Hongkongu traje već četiri meseca i to je najveća politička kriza u poslednjih deset godina i predstavlja, prema oceni britanske agencije, veliki izazov za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast.

foto: EPA

Protesti utiču i na ekonomiju koja se suočava sa prvom recesijom u poslednjih 10 godina.

Učesnici protesta ogorčeni su zbog, kako navode, mešanja Kine u poslove grada uprkos ranije dogovorenoj autonomiji.

Sa druge strane, Kina je odbacila te optužbe i optužila strane vlade, uključujući SAD i Veliku Britaniju, da podstiču antikinesku atmosferu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track