NEĆE SE LAKO PREDATI: Netanijahuovi advokati 11 sati predstavljali tužiocu stotine stranice "novih dokaza"!
Foto: EPA

prvi dan saslušanja

NEĆE SE LAKO PREDATI: Netanijahuovi advokati 11 sati predstavljali tužiocu stotine stranice "novih dokaza"!

Planeta -

Prvog dana saslušanja, pred najavljeno podizanje optužnica protiv premijera Izraela Benjamina Netanjiahua, njegovi advokati su predstavili stotine stranica "novih dokaza".

Netanjahuov portparol je izjavio da su novi dokazi "potpuno kontradiktorni tvrdnjama" protiv premijera.

Zvaničnici u državnom tužilaštvu su međutim rekli za izraelske medije da oni nisu bili iznenađeni argumentima koje je predstavila odbrana i da im je većina bila poznata.

Netanjahuov odbrambeni tim razgovarao je sa vrhovnim izraelskim tužiocem Avihajom Mandelblitom 11 sati prvog dana saslušanja nakon kojeg će biti odlučeno da li će biti podignute optužnice protiv premijera u nizu korupcionaških slučajeva, navodi AP.

Ako optužnice budu podignute Netanijahu, koji poriče da je bilo šta loše učinio, biće pod pritiskom da se povuče.

Vrhovni tužilac je još u februaru preporučio da se protiv Netanjahua podignu optužnice za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Na osnovu izraelskog zakona Netanijahu može da postigne sporazum sa tužilaštvnom kako bi se suđenje izbeglo.

On se danas nije pojavio na saslušanju, već je poslao pravni tim od 10 članova, koji je izrazio uverenje da će se od optužnica odustati.

Tokom čitavog dana Netanijahu je na društvenim mrežama isticao svoju nevinost.

Saslušanje koje će trajati četiri dana je počelo nakon što je predsednik Izraela Ruven Rivlin prošle sedmice dao mandat Netanijahu, lideru konzervativnog Likuda, da obrazuje novu vladu posle izbora 17. septembra u na kojima nije bilo pobednika.

To su bili drugi izbori ove godine jer Netanijahu nije uspeo da formira vladajuću koaliciju posle izbora u aprilu.

Ako ni sada ne uspe, predsednik Izraela će, kako se očekuje, poveriti mandat Netanijahuovom glavnom rivalu, vođi saveza partija centra Beniju Gancu da on to isto pokuša.

Ako ni on ne uspe, mandat se može poveriti bilo kojem drugom poslaniku, a ako vlade ne bude bilo mogući su i treći izbori u Izraelu ove godine.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track