BORISU ĆE ŽENE DOĆI GLAVE: Pipkao koleginice, nameštao poslove, a sad JAŠE NA IVICI KATASTROFE! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA / Neil Hall

GRESI IZ MLADOSTI

BORISU ĆE ŽENE DOĆI GLAVE: Pipkao koleginice, nameštao poslove, a sad JAŠE NA IVICI KATASTROFE! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Otkako je postao britanski premijer Boris Džonson pretrpeo je političke poraze, praktično nečuvene za bilo kog svog prethodnika, konstatuje CNN u svojoj analizi.

Ovog vikenda Džonsona je londonska novinarka Šarlot Edvardes optužila da je uhvatio za butinu na ručku krajem devedesetih, dok je još bio urednik političkog časopisa "Spectator", a bila mu je saradnica.

Službeni potrparol premijera - koji se obično ograničava na politička pitanja - negirao je tvrdnje.

"Ta je tvrdnja neistinita", saopštio je on. Suočen s njenim optužbama tokom posete jednoj fabrici, Džonson je bio jednako neprobojan.

"Ne", rekao je on, odgovarajući na pitanje da li se incident dogodio.

Ali Edvardsova je ustrajala u svojim tvrdnjama.

"Ako se premijer ne seća incidenta, onda očigledno imam sećanje bolje od njega", objavila je na Tviteru. U britanskim medijima često se navodi da je Džonson imao više od jedne vanbračne veze, što Džonson obično odbija da objašnjava jer su to lične stvari. Ali do sada nije bilo ni reči da se Džonson ikada nametao ženama.

Osim činjenice da nijedan britanski premijer u novije doba nikada nije morao da demantuje ovakve stvari, to uništava imidž koji je Džonson dugo gradio oko sebe kao raskalašnog, ali ipak pristojnog čovjeka. Do sada je ta strategija delovala, a njegov lični život pristalice su cenile. Ali sada bi se to moglo promeniti. Ove optužbe prete da postanu još jedna opasna priča za Džonsona.

U petak je Velika londonska uprava (GLA) uputila slučaj u Nezavisnu kancelariju za rad policije kako bi se procenilo je li potrebno pokrenuti kaznenu istragu zbog nesavesnog postupanja povodom tvrdnji u vezi za njegovo prijateljstvo sa američkom poslovnom ženom Dženifer Arkjuri sa kojom se Džonson upoznao u izbornoj kampanji za svoj drugi mandat za gradonačelnika Londona 2012. godine.

Sumnja se da je iz tog prijateljstva izašlo to da je gospođi Arkjuri omogućio da učestvuje u trgovinskim misijama i prima sponzorstva u okolnostima kada ona i njene firme nisu mogle da računaju na te beneficije.

Arkjuuri i njena firma nisu odgovorili na zahtev CNN-a za komentar. Ona je rekla "Sandej tajmsu" da "bilo kakva primljena nepovratna sredstva i svaka trgovačka misija kojoj sam se pridružila bili su isključivo u vezi s mojom ulogom legitimne poslovne žene".

Daunin strit odbio je da komentariše navode CNN-a, ali Džonson je u intervjuu za BBC rekao da je sve napravljeno "u potpunosti na ispravan način". Daunin Strit još nije pozitivno odgovorio na zahtev CNN-a za intervju sa Džonsonom. Ako Džonson postane predmet službene istrage, sve bi moglo da postane vrlo ozbiljno. Zloupotreba vlasti na javnoj dužnosti ozbiljno je kazneno delo u Velikoj Britaniji.

U nedelju uveče, nakon što je u Mančesteru održana godišnja konferencija Konzervativne stranke članovi su bili dobro raspoloženi. Smatraju da je i dalje reč o optužbama kao posledici njegovog rada na Bregzitu. U nedelju su ga i stranački delegati i pristalice oduševljeno pozdravili. Međutim, dosta delegata na toj konferenciji, uglavnom njegovi pomoćnici i članovi parlamenta, rekli su za CNN da su nervozni. Zabrinuti su da se Džonson obraća sve manjoj grupi birača i otvoreno razgovaraju o posledicama ako bi bio proglašen krivim za zloupotrebu ovlašćenja dok je bio gradonačelnik.

Utisak Džonsona kao heroja Bregzita koji se bori da sruši eurofile bilo je ono što je Dauning strit hteo. Ljudi oko njega nadaju se da će uspeti to da nastavi i u predizbornoj kampanji za koju gotovo svi veruju da će da usledi. Ali sa sudskim problemima i sa optužbama svih vrsta, Džonson deluje poput vođe koji brzo gubi kontrolu.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: EPA / Neil Hall)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track