RADNICI U DOLINI NILA KOPALI KANALIZACIJU, PA NAIŠLI NA VELIKO IZNENAĐENJE: Otkriven hram star 2.200 godina iz vremena ne baš omiljenog vladara! (VIDEO)
Foto: Facebook/Ministry of Antiquities

ARHEOLOZI SADA NA VELIKOM ZADATKU

RADNICI U DOLINI NILA KOPALI KANALIZACIJU, PA NAIŠLI NA VELIKO IZNENAĐENJE: Otkriven hram star 2.200 godina iz vremena ne baš omiljenog vladara! (VIDEO)

Planeta -

U egipatskom gradu Tami, na zapadnoj obali Nila, otkriven je hram star 2.200 godina, iz vremena kralja Ptolemeja Četvrtog, ukrašen detaljnim reljefima.

Hram su otkrili radnici koji su kopali kanalizaciju, a Ministarstvo za antikvitete je saopštilo da su radovi odmah obustavljeni i da su na lokaciju pozvani arheolozi.

Tim je dosad otkrio zid koji se prostire od severa do juga i jugozapadni ugao hrama, koji je ukrašen reljefima Hapija, egipatskog boga plodnosti i godišnjeg plavljenja reke Nil, koje je omogućavalo da na području drevnog Egipta cveta poljoprivreda.

Reljefi prikazuju Hapija kako nosi ponude, okružen pticama i drugim životinjama.

U fragmentima teksta spominje se Ptolemej Četvrti, četvrti faraon iz dinastije Ptolemeida.

U pitanju je helenska dinastija koja je vladala Egiptom od 305. do 30. godine pre nove ere i često preuzimala kraljevske i religiozne simbole od ranijih, autohtonih egipatskih vladara.

Ptolemej Četvrti vladao je Egiptom od 221. do 204. godine pre nove ere.

Bio je sin Ptolemeja Trećeg i Berenike Druge, koja je nadživela supruga samo toliko da bi bila otrovana po naredbi sina, koji je bio njen suvladar.

Poslednji vladar iz dinastije Ptolemeja bila je Kleopatra, koja je vladala od 51. do 30. godine pre nove ere.

Ptolemej Četvrti vladao je Egiptom od 221. do 204. godine pre nove ere.

Istoričari navode da je faraon više bio zainteresovan za lumpovanje i da sebe smatra pesnikom, nego za vođenje zemlje. On je navodno preneo većinu kraljevskih dužnosti na ambicioznog sveštenika Sosibusa.

Tokom njegove vladavine počinje postepeno slabljenje Egipta, pa je egipatski narod počeo da se buni protiv njega, što je dovelo do nestabilnosti i smrtonosnih borbi koje su obeležile poslednjih pet godina njegove vladavine.

Njegov sin Ptolemej Peti autor je natpisa urezanog na čuveni kamen iz Rozete, koji je omogućio naučnicima da dešifruju egipatske hijeroglife.

Kurir.rs/Live science Foto: Facebook/Ministry of Antiquities

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track