ZBOG NASILJA NEMA VIŠE MASKI! Hongkong zabranio demonstrantima da maskiraju lica! Ko se zamaskira, ide godinu dana na robiju! (VIDEO, FOTO)
Foto: EPA

NEMA SAKRIVANJA IDENTITETA

ZBOG NASILJA NEMA VIŠE MASKI! Hongkong zabranio demonstrantima da maskiraju lica! Ko se zamaskira, ide godinu dana na robiju! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

HONGKONG - U Hongkongu sutra stupa na snagu zabrana maskiranja lica, a na osnovu zakona o vanrednim situacijama, najavila je liderka Keri Lam i dodala da vanredno stanje neće biti uvedeno uprkos eskalacije nasilja u tom kineskom gradu.

Kazna za maskiranje lica biće do godinu dana zatvora, a demonstrantima će

biti zabranjeno i da crtaju po licu da bi sakrili svoj identitet.

Mnogi demonstranti maskiraju lica tokom rušenja, paljenja i divljanja po gradu na nasilnim protestima koji su počeli u junu, kako bi sakrili identitet da ih poslodavci i policija ne bi prepoznali i preduzeli zakonske akcije protiv njih.

foto: EPA

Nije jasno da li se ova zabrana odnosi i na medicinske maske za lice, koje 7,4 miliona stanovnika svakodnevno nosi radi zaštite od infekcija, posebno posle izbijanja epidemije smrtonosnog virusa SARS 2003. godine.

Kazna za maskiranje lica stupa na snagu sutra jer zakon o vanrednim situacijama dozvoljava vlastima da donesu "bilo koje propise" za koje smatraju da su u javnom interesu. Lamova je rekla da neće biti uvedeno vanredno stanje, ali da se Hongkong suočava sa "opsežnim i veoma ozbiljnom opasnošću".

1 / 14 Foto: EPA

Nasilje je eskaliralo u utorak, na 70. godišnjicu Narodne Republike Kine, kada je policija ispalila oko 1.800 plotuna suzavca, 900 gumenih metaka i šest bojevih metaka, od kojih je jedan ranio 18-godišnjeg mladića, protiv kog je kasnije podignuta optužnica za izazivanje nemira i napad na policajca.

Naime, taj mladić je s grupom nasilnika metalnom šipkom tukao policajca, što se lepo vidi na snimku, a policajac je pucao u samoodbrani.

Protesti, koji traju već četiri meseca, izazvali su najveću političku krizu u ovoj bivšoj briotanskoj koloniji od kada je vraćena pod kinesku upravu 1997. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja