Najnovije vesti

NAUČNIK OBJAVIO ZAŠTO GRAĐANI ZAPADNE TURSKE MASOVNO OBOLEVAJU OD RAKA: Sada mu preti 15 meseci zatvora, ali on se ne predaje!
Foto: Youtube/Printscreen

STRAŠAN SLUČAJ

NAUČNIK OBJAVIO ZAŠTO GRAĐANI ZAPADNE TURSKE MASOVNO OBOLEVAJU OD RAKA: Sada mu preti 15 meseci zatvora, ali on se ne predaje!

Planeta

Turski prehrambeni tehnolog i aktivista za ljudska prava, Bulent Šik, osuđen je na 15 meseci zatvora zato što je objavio rezultate studije koja je povezala toksično zagađenje s visokom učestalošću oboljevanja od raka u zapadnoj Turskoj.

Šik, bivši zamenik direktora Centra za bezbednost hrane i poljoprivrednog istraživanja na unoverzitetu Akdeniz, osuđen je zbog otkrivanja tajnih podataka nakon što je u aprilu 2018. objavio rezultate svog istraživanja u novinama.

Istraživanje je zatražilo Ministarstvo zdravlja kako bi utvrdilo postoji li veza između toksičnosti u tlu, vodi i hrani i pojave raka u zapadnoj Turskoj.

Posle pet godina istraživanja, Šik i njegove kolege otkrili su opasne nivoe pesticida, teških metala i policikličnih aromatskih ugljenvodonika u više uzoraka hrane i vode koji su prikupljeni iz nekoliko provincija na zapadu zemlje. Takođe, uočili su kako je voda u nekoliko stambenih područja opasna za piće zbog zagađenja olovom, aluminijumom, hromom i arsenom.

Šik je stoga 2015. godine pozvao vladine zvaničnike da preduzmu potrebne mere kako bi se zaštitili stanovnici.

Međutim, nakon što turska vlada nije tri godine ništa učinila, odlučio je da sve objavi u istanbulskom časopisu Džumhurijetu. Ubrzo je protiv njega podignuta optužnica da je izdao poverljive informacije.

"Ono što je ovde zanimljivo je da Ministarstvo ni u jednom trenutku nije reklo da je sve to neistina. Umesto toga, tvrdnja vlade da se radi o poverljivim informacijama sugeriše kako ima nečega u tome, odnosno, da postoji stvarna opasnost po zdravlje stanovnika", rekla je Milena Bujum iz Amnesti internešenela.

Prema turskom zakonu, Šik je mogao da izbegne zatvorsku kaznu i dobije uslovnu ako izrazi žaljenje, ali je on to odbio.

"Ako skrivamo rezultate istraživanja, ne možemo raspravljati o mogućim rešenjima. U člancima sam hteo da informišem javnost o ovoj zdravstvenoj studiji, koja je držana u tajnosti, i podstaći vlast da krene s rešavanjem problema“, dodao je.

"U člancima sam htio informirati javnost o ovoj zdravstvenoj studiji,

Trenutno se brani sa slobode dok se ne razmotri njegova žalba na sudsku presudu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...