AMERIKANCI NAPRAVILI SKANDAL U TURSKOJ I TO ZBOG JEDNOG TVITA: Ambasada lajkovala objavu o bolesnom političaru, pa morala da se izvinjava
Foto: EPA / Erdem Sahin

diplomata na razgovoru

AMERIKANCI NAPRAVILI SKANDAL U TURSKOJ I TO ZBOG JEDNOG TVITA: Ambasada lajkovala objavu o bolesnom političaru, pa morala da se izvinjava

Planeta -

Turska je pozvala na razgovor otpravnika poslova američke ambasade u Ankari pošto je njihov zvanični nalog na Tviteru podržao (lajkovao) poruku u kojoj je pisalo da turski narod treba da se pripremi za politički period bez lidera desničarske Partije nacionalističke akcije, navodno teško bolesnog Devleta Bahčelija.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da je američki diplomata Džefri Hovenijer pozvan na razgovor uprkos saopštenju ambasade SAD da je njen nalog na Tviteru lajkovao "nepovezanu objavu greškom" i upućenom izvinjenju.

Mnogi su sporni tvit protumačili kao nagoveštaj da bi Bahčeli uskoro mogao da umre. Tvit je objavio novinar Ergun Babahan kog turske vlasti optužuju za povezanost s mrežom islamskog propovednika Fetulaha Gulena. Ankara tvrdi da je Gulenova mreža organizator neuspelog puča 2016. godine.

Babahanov tvit je izazvao oštru reakciju vladajuće Partije pravde i razvoja turskog predsdnika Redžepa Tajipa Erdogana i Bahčelijevih nacionalista, njenih partnera.

Pošto je Hovenijer pozvan na razgovor u tursko ministarstvo, ambasada SAD je uputila još jedno izvinjenje.

"Nismo povezani s Ergunom Babahanom i ne podržavamo niti se slažemo sa sadržajem njegovog tvita. Ponavljamo naše žaljenje zbog te greške", navela je Ambasada u drugom izvinjenju.

Incident se dogodio u vreme kada su odnosi SAD i Turske zategnuti zbog politike prema Siriji. Ankara optužuje Vašington da ne radi dovoljno brzo na stvaranju takozvane bezbedne zone na severoistoku Sirije koja bi razdvojila kurdske borce u toj zemlji od sirijskih Turaka.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track