CEO SVET SE ZAPALIO I POBUNIO! Žestoki protesti klimatskih aktivista u Londonu, Amsterdamu i još 60 gradova sveta! U Berlinu kampuju Angeli Merkel ispod prozora! (VIDEO)
Foto: EPA

MEĐUNARODNA POBUNA

CEO SVET SE ZAPALIO I POBUNIO! Žestoki protesti klimatskih aktivista u Londonu, Amsterdamu i još 60 gradova sveta! U Berlinu kampuju Angeli Merkel ispod prozora! (VIDEO)

Planeta -

BERLIN - Aktivisti pokreta Ekstinkšen ribelion (Extinction Rebellion) blokirali su glavne ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu, na početku, kako su rekli, široke serije protesta u kojima se traže nove politike za zaštitu klime.

Oko 1.000 ljudi blokiralo je raskrsnicu kod Tiergarten parka u Berlinu gde se nalazi Spomenik pobede, u protestu koji je počeo rano danas.

foto: EPA

Članovi grupe Ekstinkšen ribelion (Pobuna protiv izumiranja) takođe su postavili kamp ispred prostorija kancelarka Angele Merkel da pokažu nezadovoljstvo sa vladinim paketom za borbu protiv klimatskih promena pripremljenim prošlog meseca uoči, kako su rekli, međunarodne pobune koja će početi danas.

foto: EPA

Ova grupa je saopštila da su planirani protesti u 60 gradova širom sveta.

foto: EPA

U Amsterdamu je više stotina demonstranata blokiralo glavnu ulicu ispred Rijksmuzeja, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija, gde su postavili šatore.

foto: EPA

Demonstracije se održavaju iako su gradske vlasti zabranile aktivistima okupljanja na ulici. Demonstranti su se oglušili o pozive policije da se premeste na obližnji trg.

foto: EPA

Aktivisti grupe Ekstinkšen Ribelion blokirali su i glavne ulice u Londonu.

Zauzeli su, između ostalog, ulice koje vode do Parlamenta i do Bakingemske palate.

foto: EPA

Mediji javljaju da je londonska policija uhapsila 21 aktivistu, uključujući i 83-godišnju staricu.

Evo kako izgledaju klimatski protesti u Australiji:

Ovaj pokret, osnovan prošle godine u Britaniji i poznat i kao XR, sada ima ogranke u oko 50 zemalja.

foto: EPA

Šef kabineta Angele Merkel, Helge Braun kritikovao je njihove poteze.

foto: EPA

"Mi svi delimo interes za zaštitu klime i pariski klimatski ciljevi su naš standard u tome. Ako demonstrirate protiv toga ili za to, to je u redu, ali ako najavljujete opasne intervencije u saobraćaju ili tako nešto naravno da nije", rekao je Braun za televiziju ZDF.

On je odbacio ideju o proglašenju hitne klimatske situacije navodeći da tako nešto ne postoji u ustavu i da se time ne postiže nikakva konkretna akcija.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja