MOSKVA ŠAPNULA PEKINGU TAJNU? I Kina počela da gomila rezerve zlata! Kupili još 100 tona i lansirali cene u nebo!
Foto: Shutterstock

BRATSKA POMOĆ?

MOSKVA ŠAPNULA PEKINGU TAJNU? I Kina počela da gomila rezerve zlata! Kupili još 100 tona i lansirali cene u nebo!

Planeta -

PEKING - Kina je uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona otkako je u decembru prošle godine obnovila kupovinu tog plemenitog metala.

Narodna banka Kine je i prošlog meseca kupila veće količine zlata, što je zlatne rezerve podiglo na 62,64 miliona unci u septembru sa 62,45 miliona u avgustu, pokazuju podaci objavljeni na zvaničnom sajtu banke, prenosi Blumberg.

Ako se posmatra u tonama, poslednji priliv jednak je količini od 5,9 tona, koji je usledio nakon povećanja rezervi za 99,8 tona tokom prethodnih osam meseci.

Cena zlata je u septembru dostigla najviši nivo u više od šest godina, jer su sporiji privredni rast, trgovinski ratovi SAD i smanjenje kamatnih stopa, podstakli tražnju investitora. Povećana kupovina zlata centralnih banaka takođe je dala podstrek cenama, budući da su centralne banke Kine i Rusije "nagomilale" značajne količine zlata u nastojanju da diverzifikuju svoje rezerve.

Cena zlata na spot tržištu porasla je danas za 0,2 odsto na 1.510,27 dolara za uncu, a od početka godine je porasla za 18 odsto.

Banke "Goldman Saks" i BNP Pariba očekuju da će cena tog plemenitog metala dostići čak 1.600 dolara za uncu u narednim mesecima.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track