Najnovije vesti

KURDI BESNI NA TRAMPA ZBOG POVLAČENJA VOJSKE IZ SIRIJE: Zarili su nam nož u leđa! (VIDEO)
Foto: AP

bili im glavni saveznici

KURDI BESNI NA TRAMPA ZBOG POVLAČENJA VOJSKE IZ SIRIJE: Zarili su nam nož u leđa! (VIDEO)

Planeta

Vojnici SAD počeli su da se povlače s položaja na severu Sirije otvarajući put turskoj operaciji protiv kurdskih boraca, a Kurdi su taj iznenadni potez osudili rekavši da su im Amerikanci "zabili nož u leđa".

Kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gde su pomogle da se porazi Islamska država, međutim Turska ih smatra teroristima.

Portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF), predvođene Kurdima, rekao je "da su SAD garantovale da neće dopustiti nikakvu akciju Turske u tom području". Inače, SDF je zauzeo bivšu teritoriju na severoistoku Sirije.

foto: AP

"Američka odluka nas je iznenadila i možemo reći da su zabili nož u leđa SDF-u", izjavio je Kino Gabrijel.

foto: AP

Povlačenje predstavlja veliki zaokret u američkoj spoljnoj politici i suprotno je savetima ministarstava odbrane i spoljnih poslova.

Bela kuća je najavila da će Turska "uskoro krenuti sa svojom dugo planiranom operacijom u severnoj Siriji".

Turske snage
Turske snagefoto: AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan više puta je rekao da je cilj Ankare da porazi kurdske snage kako bi se stvorila "sigurna zona" za sirijske izbeglice koji su trenutno u Turskoj.

Kurdska televizija na severu Iraka objavila je da je SDF podigao borbenu spremnost nekih svojih jedinica nakon što je turska vojska u ponedeljak mobilizisala vojnike na granici.

foto: AP

Tramp je u međuvremenu zapretio uništenjem turske ekonomije ako Ankara u Siriji ode predaleko.

"Ponoviću ono što sam već jasno rekao, ako Turska učini bilo šta što ja u svojoj velikoj i nedostižnoj mudrosti procenim da prelazi meru, potpuno ću uništiti ekonomiju Turske", napisao je američki predsednik na Tviteru.

On je u seriji tvitova branio povlačenje rekavši kako je došlo vreme "da izađemo iz tih smešnih beskrajnih ratova".

Nešto kasnije, visoki američki zvaničnik je rekao da će Sjedinjene Države povući tek "mali broj vojnika raspoređenih u Siriji na turskoj granici, samo na malu udaljenost".

foto: AP

Mera Trampove administracije, koja otvara vrata turskom udaru na kurdske borce, suprotna je pozicijama čak i nekih najbližih Trampovih saveznika u njegovoj stranci.

Lindzi Grejem, republikanski senator i glasni Trampov pristalica, u intervjuu je rekao: "Nikada nije bilo u interesu nacionalne bezbednosti napuštanje saveznika koji su nam pomagali u borbi protiv ISIL-a. Ta impulsivna odluka poništava sve naše uspehe i baca regiju u dalji haos", istakao je.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...