MEGAMAFIJA ŠOKIRALA BRITANCE: 13 kriminalaca godinama snabdevalo zemlju drogom, ceni se da su uneli brda narkotika! (VIDEO)
ilustracija, Foto: Profimedia

opasno

MEGAMAFIJA ŠOKIRALA BRITANCE: 13 kriminalaca godinama snabdevalo zemlju drogom, ceni se da su uneli brda narkotika! (VIDEO)

Planeta -

Trinaest muškaraca uhapšeno je u Velikoj Britaniji u sklopu istrage o najvećoj trgovini drogom ikada otkrivenoj u toj zemlji, objavila je britanska Agencija za borbu protiv organizovanog kriminala (NCA).

Muškarci starosti između 24 i 59 godina osumnjičeni su za pripadnost britanskom ogranku međunarodne kriminalističke grupe. Oni su prokrijumčarili iz Holandije više od 50 tona heroina, kokaina i marihuane vredne više milijardi funti koristeći fiktivne norveške i britanske firme, precizira se u saopštenju.

Obim te trgovine droge je utvrđen nakon presretanja u septembru 2018. tri tereta od 351 kg kokaina, 92 kg heroina, 250 marihuane i 1850 tona hašiša ukupne vrednosti 38 miliona funti (42,3 miliona evra) u preprodaji.

NCA navodi da je više puta droga bila unesena u Veliku Britaniju između februara 2017. i oktobra 2018., skrivena među povrćem i sokovima na teretnim brodovima do britanskih luka.

"Verujemo da su ti muškarci bili upleteni u najveću ikada otkrivenu operaciju ... U Veliku Britaniju uneli su tone smrtonosne droge podeljene kriminalnim grupama širom zemlje", komentarisala je Džejn Lojd, regionalna istražiteljka u NCA.

"U saradnji sa holandskom policijom verujemo da smo razotkrili tokove droge", dodala je ona. U sklopu te istrage u aprilu su uhapšena četiri muškarca i dve žene u Holandiji na temelju evropskih poternica. Oni čekaju izručenje u Veliku Britaniju.

Kurir.rs/Guardian Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track