Najnovije vesti

U OVOJ NEMAČKOJ BAZI AMERIČKI LOVCI PADAJU KAO MUVE: Današnji pad F-16 nije prvi, evo koje nesreće su sve zadesile pilote SAD
Foto: Foto EPA

čudno

U OVOJ NEMAČKOJ BAZI AMERIČKI LOVCI PADAJU KAO MUVE: Današnji pad F-16 nije prvi, evo koje nesreće su sve zadesile pilote SAD

Planeta

Američki vojni avion F-16 srušio se danas u predgrađu Trira na zapadu Nemačke, a pilot letilice se bezbedno katapultirao i kasnije je prevezen u bolnicu, gde su mu konstatovane manje povrede.

Američki avioni stacionirani su u bazama širom kontinentalne Evrope od kraja Drugog svetskog rata, a današnji incident nije prvi koji se desio.

 

Avio-baza „Špangdalem“ nalazi se u blizini opštine Špangdalem u državi Rajna-Palatinat između nemačkih gradova Bitburg, Trir i Vitlih. U Špangdalemu je smeštena 52. lovačka eskadrila američkog Ratnog vazduhoplovstva i uključuje 24 lovačka aviona F-16.

 

Eksadrila izvršava zadatke u konfliktnim situacijama, a služi i za pretovarivanje tereta kada je reč o transportnim avionima.

 

U avio-bazi služi oko 4.000 američkih vojnika, 1.000 civila, a tu se nalazi i otprilike isti broj članova njihovih porodica. U bazi radi i oko 800 nemačkih radnika.

„Špangdalem“ su osnovali francuski vojnici 1951. godine, a početkom 90-ih godina bazu su dobili na raspolaganje Amerikanci, koji su i dovršili njenu izgradnju.

 

Međutim, ova baza u Nemačkoj kao da je ukleta po Amerikance, s obzirom da su se tu, ili u blizini desile sledeće nesreće:

 

- 14. septembra 2006. godine nedaleko od baze srušio se lovac F-16, koji je zakačio stub tokom leta. Pilot se katapultirao i preživeo.

 

- 1. aprila 2011. godine na 25 kilometara od baze srušio se avion „Ferčajld A-10C“ „Tanderbolt II“ američkog Ratnog vazduhoplovstva. Pilot je takođe preživeo, jer se katapultirao na vreme.

 

- 11. avgusta 2015. godine lovac F-16 iz 480. lovačke eskadrile srušio se tokom trenažnog leta i pao u šumu, ali je pilot spasen. Bilo je utvrđeno da je do nesreće došlo zbog kvara.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...