Najnovije vesti

AMERIKANCU POSLE LEKA PROTIV PSIHOZE PORASLE GRUDI: Niko nije pomenuo neželjene efekte, dobio odštetu od 8 MILIJARDI DOLARA (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Keš

AMERIKANCU POSLE LEKA PROTIV PSIHOZE PORASLE GRUDI: Niko nije pomenuo neželjene efekte, dobio odštetu od 8 MILIJARDI DOLARA (VIDEO)

Planeta

Bolest Amerikanac Nikolas Mari (26) godinama pio lekove protiv psihoze i nije bio upozoren na njihove neželjene efekte

Amerikanac Nikolas Mari (26) dobio je odštetu od neverovatnih osam milijardi dolara zbog toga što su mu porasle grudi nakon što je godinama pio lekove protiv psihoze bez upozorenja na njihove neželjene efekte.


Porota u Filadelfiji nije imala milosti prema kompaniji „Džonson i Džonson“, koja zapošljava preko 130.000 radnika širom sveta i čija je godišnja zarada preko 80 milijardi dolara.


Puder i implantati


U prvoj reakciji na presudu iz kompanije su poručili da se radi o „grubo nesrazmernoj“ kazni. Protiv firme „Džonson i Džonson“ trenutno se vode sudski postupci u vezi s bebi-puderom i vaginalnim implantatima u čijoj proizvodnji je korišćen azbest, zbog čega joj prete nove drakonske kazne.


Nikolas Mari je na suđenju tvrdio kako su mu grudi porasle nakon što je 2003. počeo da pije lek „risperdal“, koji mu je doktor prepisao zbog poremećaja iz spektra autizma. Američka administracija za hranu i lekove je ovaj lek odobrila za upotrebu 1993.

 

foto: Shutterstock


- Postupak kompanije „Džonson i Džonson“ da ne upozori korisnike na neželjene efekte lekova je nameran i maliciozan. Porota je dobila jasan slučaj jer je dokazano da „Džonson i Džonson“ nije ispoštovao sigurnosne standarde. To je važna presuda ne samo za parnicu i kompaniju koja je izgubila svoj pravi put - navodi se u obrazloženju presude.


Već dobio 680.000 $


Advokati Nikolasa Marija Tom Klajn i Džejson Itkin navode da se lek „risperdal“ koristi za lečenje šizofrenije, bipolarnog poremećaja i čitavog niza bolesti.


Nikolas Mari je 2015. dobio odštetu od 1,75 miliona dolara na ime nemara i izlaganja riziku, ali je ovaj iznos smanjen posle žalbe na 680.000.

Lek risperdal
IZAZIVA GINEKOMASTIJU


Protiv kompanije „Džonson i Džonson“ podneto je više hiljada tužbi u kojima se navodi da lek „risperdal“ izaziva ginekomastiju. Ovaj poremećaj endokrinog sistema predstavlja povećanje veličine grudi kod muškaraca. Razvoj ginekomastije obično se povezuje s benignim promenama tokom puberteta. Međutim, 75 odsto slučajeva pubertetske ginekomastije se reši u roku od dve godine od pojave bez lečenja. U nekim slučajevima ova pojava vezuje se za određene bolesti i može biti izazvana korišćenjem pojedinih lekova i preparata.

 

(Kurir / Foto:Shutterstock)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...