PREGOVORI O BREGZITU NA IVICI PROPASTI, BRISEL BESAN NA DŽONSONA: U pitanju je budućnost Evrope i Britanije, a on igra igru okrivljavanja! Sporazum je nemoguć, ne samo sada, nego ikada! (VIDEO)
Foto: EPA

sve teže do sporazuma

PREGOVORI O BREGZITU NA IVICI PROPASTI, BRISEL BESAN NA DŽONSONA: U pitanju je budućnost Evrope i Britanije, a on igra igru okrivljavanja! Sporazum je nemoguć, ne samo sada, nego ikada! (VIDEO)

Planeta -

Pregovori o Bregzitu su na na ivici da potpuno propadnu, rekao je jedan izvor iz kabineta britanskog premijera nakon telefonskog razgovora Borisa Džonsona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako je rekao izvor za Gardijan, Merkel i Brisel su optužili Džonsona da pokušava da igra "glupu igru okrivljavanja".

Odnosi Londona i Brisela su potonuli još niže nakon telefonskog razgovora u kojem Merkel i Džonson nisu mogli da nađu zajednički stav u vezi sa Severnom Irskom.

U neuobičajenom brifingu o poverljivoj raspravi između lidera, izvor iz Džosnonovog kabineta je novinarima rekao da su zahtevi nemačke kancelarke da Severna Irska ostane u carinskoj uniji učinili da stvaranje sporazuma izgleda "u suštini nemoguće, ne samo sada nego ikad".

Izveštaj je izazvao i frustriranu reakciju Donalda Tuska, predsednika Evropskog saveta, koji je tvitovao direktno Džonsonu: "Ono što je u pitanju nije pobeda u nekoj glupoj igri okrivljavanja. U pitanju je budućnost Evrope i Velike Britanije, kao i bezbednost i interesi naših ljudi. Ne želite ugovor, ne želite produžetak, ne želite da opozovete (član 50). Quo vadis? (Gde ideš?)".

Iz Dauning strita zvanično insistiraju da je vlada i dalje fokusirana na to da dobije dogovor sa EU, sa preliminarnim razgovorima o Džonsonovom novom predlogu za Bregzit.

Međutim, izvor iz kabineta koji se obratio novinarima rekao je da je Merkel "jasno stavila do znanja da je dogovor sve manje verovatan i da ona misli da EU ima pravo da uloži veto na to da li ćemo napustiti carinsku uniju".

"Merkel je rekla da, ukoliko Nemačka želi da izađe iz EU, to može da učini bez problema, ali Velika Britanija ne može da ode bez da Severnu Irsku ostavi iza sebe u carinskoj uniji i potpuno se uskladi sa tim zauvek. Rekla je da je Irska poseban problem vlade i da Irska mora barem da ima veto na odlazak Severne Irske (iz carinske unije). Merkel je rekla da bi britanski premijer trebalo da kaže Severnoj Irskoj da mora zauvek ostati u potpunom položaju (u carinskoj uniji), ali da čak ni to neće eliminisati carinska pitanja", rekao je izvor.

Kako je rekao, taj trenutak je razjasnio mnoge stvari.

"Ako ovo predstavlja nov utvrđen stav, onda to znači da je suštinski nemoguć posao napraviti dogovor, ne samo sada nego ikad. Takođe je jasno stavljeno do znanja da su spremni da se otarase sporazuma na Veliki petak", rekao je izvor, misleći na sporazum koji Severnoj Irskoj daje široku autonomiju u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, a Republici Irskoj mogućnost da, u skladu sa Sporazumom na Veliki petak, iznosi svoje stavove i predloge vezano za ovaj entitet i ostrvo.

Berlin je odbio da iznese detalje razgovora, ali je potvrdio da su se Merkel i Džonson čuli.

Kao odgovor na Tuskov tvit, zamenik premijera Irske Samon Kaveni je tvitovao: "Teško je ne složiti se - on odražava frustraciju širom EU i veličinu onoga što svi mi rizikujemo. Ostajemo otvoreni za finalizaciju poštenog sporazuma o Bregzitu, ali nam je potrebno da vlada Velike Britanije bude spremna da sarađuje sa EU da bi to postigla".

Arlin Foster, liderka Demokratske unionističke partije (partije Severne Irske koja se zalaže za jedinstvo Severne Irske i Velike Britanije), rekla je da Dablin i EU planiraju da zarobe Severnu Irsku u carinskoj uniji.

"Da se od Ujedinjenog Kraljevstva traži da napusti deo svoje suverene teritorije u stranoj organizaciji, koje Velika Britanija više ne bi bila deo i u kojoj više ne bismo imali pravo na glas, predstavlja ludilo. Nijedna vlada Velike Britanije nikada ne bi mogla da prizna takvu predaju", rekla je ona.

Briselski izvori rekli su da ne priznaju komentare koji su pripisani Merkel kao dogovorenu politiku EU.

Portparolka Evropske komisije insistirala je na tome da EU štiti sporazum na Veliki petak "u svim njegovim dimenzijama".

"Položaj EU se nije promenio. Želimo dogovor. Radimo na sporazumu sa Ujedinjenom Kraljevinom i ni u kom slučaju nećemo prihvatiti da EU želi da našteti sporazumu na Veliki petak. Svrha našeg rada je da ga zaštitimo u svim njegovim dimenzijama i u svakom trenutku", rekla je ona.

Hronologija događaja do roka za Bregzit

Ponedeljak, 14. oktobar - Donji dom bi trebalo da pnovo zaseda, a vlada će koristiti govor kraljice za utvrđivanje svog zakonodavnog dnevnog reda. Potom će poslanici tokom nedelje raspravljati o govoru.

Četvrtak, 17. oktobar - U Briselu počinje ključni dvodnevni samit lidera EU. Ovo je poslednji takav sastanak koji je trenutno zakazan pre roka za Bregzit.

Subota, 19. oktobar - Datum do kada premijer mora zatražiti od EU još jedno odlaganje Bregzita prema Benovom zakonu, ako parlament ne odobri sporazum o Bregzitu i ne bude pristao na odlazak Velike Britanije bez dogovora.

Četvrtak, 31. oktobar - Datum do kada bi Velika Britanija trebalo da napusti EU, sa ili bez sporazuma o povlačenju.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track