ONI SU BILI NAJGORI KOLJAČI U SIRIJI, A ZVALI SU IH BITLSI ISLAMSKE DRŽAVE: Tramp ih je opisao kao gore od najgorih, a nalaze se na strogo čuvanoj lokaciji (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Hussein Malla

džihadisti islamske države

ONI SU BILI NAJGORI KOLJAČI U SIRIJI, A ZVALI SU IH BITLSI ISLAMSKE DRŽAVE: Tramp ih je opisao kao gore od najgorih, a nalaze se na strogo čuvanoj lokaciji (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Dvojica takozvanih "Bitlsa Islamske države" izvučeni su iz Sirije na "sigurnu lokaciju koju kontroliše SAD", izjavio je predsednik Donald Tramp. El Šafe Elšejk i Aleksandar Kotej optuženi su da su bili deo grupe Islamske države koja je otela i ubila desetine zapadnih taoca u Siriji.

Dvojac koji je rodom iz Londona nalazi se u pritvoru američke vojske, kako pišu američki mediji, a prenosi BBC. U tvitu, Tramp ih je opisao kao "gori od najgorih". Rekao je da je odluka o njihovom prebacivanju iz Sirije doneta "u slučaju da Kurdi ili Turska izgube kontrolu". Njujork tajms i Vašington post pišu da je dvojac odveden iz zatvora koji su nadzirale kurdske milicije u severnoj Siriji.

foto: AP/Hussein Malla

Najava dolazi nakon što su SAD ove nedelje povukle snage iz regiona, a posmatrači veruju da postoji realna opasnost od ponovnog uspostavljanja ID-a.

Predsednik Tramp u sredu je rekao novinarima da su SAD prebacile "neke od najopasnijih boraca ID-a" usled bojazni da bi mogli pobeći iz pritvora dok turske trupe izvode invaziju na kurdsku teritoriju na severu Sirije. Kurdi - koji su pomogli poraziti ID u Siriji i bili su ključni saveznici SAD-a u toj borbi - čuvaju hiljade boraca ID-a i njihove rodbine u zatvorima i logorima na područjima koja su pod njihovom kontrolom. Nejasno je hoće li nastaviti sa tim sada kad su izbile borbe.

foto: AP/Hussein Malla

Ostali pripadnici ćelije ID, nazvani "Bitlsi" zbog svojih britanskih akcenata, bili su i Mohamed Emvazi, poznat kao Džihadi Džon, koji je ubijen u vazdušnom napadu SAD-a 2015., i Ejn Dejvis, koji je zatvoren u Turskoj i dobio je nadimak Džihadi Pol. Sva četvorica terorista dobili su imena po četvorici članova slavnog britanskog benda.

foto: AP/Hussein Malla

Smatra se da je Emvazi ubio američkog novinara Džejmsa Foleja 2014. godine. Sva četvorica radikalizovana su u Velikoj Britaniji pre putovanja u Siriju. Elšejk i Kotej od tada su lišeni britanskog državljanstva. Američki Stejt Department dvojicu je označio teroristima, što ih povezuje sa "izuzetno okrutnim metodama mučenja", uključujući elektrošokove, potapanje u vodi i ostale vrste groznih mučenja, poput spaljivanja živih zarobljenika.

Govorilo se da su ih kurdske snage zarobile u januaru 2018. godine. Njujork tajms izveštava da SAD planiraju da odvedu Elšejka i Koteja u Virdžiniju, jednu od retkih američkih država koja još uvek ima smrtnu kaznu, pa bi im tamo moglo biti suđeno. Neki tvrde da bi mogli da završe u najstrožem i najgroznijem američkom zatvoru ADX.

foto: AP/Hussein Malla

Međutim, ministarka spoljnih poslova u senci, britanka Emili Tornberi rekla je da treba da se "vrate kući kako bi se suočili sa pravdom". El Šafe Elšeik rođen je 16. jula 1988., poznat kao Džihadi Džordž britanski je zarobljenik sirijskih Demokratskih snaga, rođen u Sudanu. SAD su ga označile teroristom a u medijima je identifikovan kao jedan od četvorice ID-ovih "Bitlsa" koji su učestvovali u zločinima ID-a.

Elšeik je negirao da je član "Bitlsa", ali priznaje da se pridružio terorističkoj grupi. Mladost je proveo u Londonu, a Dejli telegraf je pisao da je bio navijač lokalnog fudbalskog kluba "Kvins park rejndžersa" i sanjao da će kad odraste, i on postati fudbaler. Aleksandar Amon Kotej rođen je 13. decembra 1983. i u ID-u je nosio nadimak Džihadi Ringo.

foto: AP/Hussein Malla

Bivši je državljanin Velike Britanije a zarobile su ga Sirijske demokratske snage dok je bežao nakon propasti kalifata. Kotej je rođen u Britaniji, a otac mu je rođen u Gani, dok je majka kiparska Grkinja. Mladost je proveo u Šeperds Bušu. Dejli telegraf je i on bio navijač Kvin Park Rejndžersa, a Sirijske demokratske snage tvrde da je Kotej radio kao diler droge u Londonu pre no što se radikalizovao. Smatra se da je prešao na islam u ranim dvadesetim godinama života i ostavio dvoje male dece u Britaniji.

U 2014. i 2015. ID je držao desetine zarobljenika u brutalnim uslovima. Četiri borca ID-a koji svi govore engleski jezik igrala su centralnu ulogu u brutalnosti. Njihovi identiteti u početku ili nisu bili poznati ili bezbednosni službenici nisu hteli da otkrivaju njihov identitet javnosti, pa su mediji nazvali četvorku "Bitlsi", prema slavnoj četvorici rokera. Mohamed Emvazi je najpoznatiji član grupe i nosio je nadimak Džihadi Džon, a kasnije je objavljeno da je Elšejk bio jedan od ostala tri Bitlsa.

30. marta 2017. godine, američki Stejt Department proglasio je Elšejka i još trojicu muškaraca osumnjičenima za terorizam. Naredbu je potpisao Džordž Buš nakon napada Al Kaide 11. septembra 2001. godine i tako je svim američkim građanima, finansijskim institucijama, kao i fabrikama ili državnim institucijama zabranjeno da posluju sa imenovanom četvorkom. Sirijske demokratske snage zarobile su Elšejka i njegovog prijatelja Aleksandra Koteja 24. januara 2018. godine kada su pokušali sa civilnim izbeglicama da se prebace u prihvatne logore i pobegnu neprimećeno sa teritorije tzv. kalifata.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: AP/Hussein Malla)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track