TRAMPOV PREDLOG KOJI ĆE RAZBESNETI SVE: Evropa mora da preuzme džihadiste zarobljene u Siriji!
Foto: AP

neće se niko složiti sa njim

TRAMPOV PREDLOG KOJI ĆE RAZBESNETI SVE: Evropa mora da preuzme džihadiste zarobljene u Siriji!

Planeta -

"SAD su već preuzele najopasnije militante Islamske države iz zatvora u Siriji i sada Evropa treba da primi ostale", izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

On je na Tviteru napisao da se u SAD nalaze najopasniji zatvorenici džihadisti, kao i da Turska i Kurdi ne smeju da dozvole pripadnicima Islamske države da pobegnu.

"Evropa treba da ih primi nazad, nakon brojnih zahteva. Trebalo bi to sada da učine. Oni nikada neće doći u SAD, niti će im to biti dozvoljeno", naglasio je Tramp.

Tramp je 10. oktobra potvrdio da su SAD iz Sirije sklonile džihadste Islamske države Aleksandu Kotija i Al Šafija Elšeika, koji su povezani sa obezglavljivanjima u Siriji. Ova dvojica džihadista nalaze na bezbednoj lokaciji koju kontroliše Amerika.

TASS podseća na plan američke strane da dvojicu džihadista preveze u SAD, kako bi im se tamo sudilo.

Turska je 9. oktobra započela ofanzivu pod nazivom "Operacija mirno proleće" na severoistoku Sirije.

Ofanziva turske vojske započeta je vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica u Siriji, a Ankara je saopštila da je cilj operacije stvaranje tampon zone duž tursko-sirijske granice, gde bi se mogle vratiti sirijske izbeglice koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Sirijska državna novinska agencija Sana je operaciju turske vojske nazvala činom agresije, a postupke Ankare je osudila i međunarodna zajednica.

Kurir.rs/Srna Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track