TAJFUN ODNEO 53 ŽIVOTA, A TO NIJE KRAJ: Mnogi se vode kao nestali, 38.000 Japanaca evakuisano iz poplavljenih kuća! (FOTO)
Foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

nezapamćeno nevreme

TAJFUN ODNEO 53 ŽIVOTA, A TO NIJE KRAJ: Mnogi se vode kao nestali, 38.000 Japanaca evakuisano iz poplavljenih kuća! (FOTO)

Planeta -

U naletu tajfuna Hagibi u Japanu su, prema poslednjim informacijama, poginule najmanje 53 osobe, a spasilačke ekipe nastavljaju potragu za 16 nestalih, preneo je Kjodo.

Tajfun je prouzrokovao značajnu štetu u centralnim i severnim delovima Japana, a hiljade kuća je poplavljeno ili oštećeno.

foto: AP / Jae C Hong

Japanski premijer Šinzo Abe je najavio da će vlada formirati specijalni tim koji će uključiti zvaničnike iz različitih ministarstava koji će se baviti rešavanjem posledica tajfuna, što podrazumeva i pružanje pomoći ljudima koji su izmešteni.

"Naš odgovor mora biti brz i primeren", rekao je Abe, ističući da se mnogi vode kao nestali, a šteta velika, preneo je AP.

foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

U udarima tajfuna povređeno je najmanje 100 osoba, a oko 38.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova, naveo je Kjodo.

Hagibi je doneo rekordne količine kiše, zbog čega se za samo 48 sati izlilo čak 20 reka.

Spasilačke ekipe pretražuju područje oko nabujalih reka i klizišta u potrazi za nestalima, vlasti upozoravaju da su moguće nove padavine, preneo je AP.

foto: AP / Jae C Hong

Tajfun Hagibi izazvao je velike nalete kiše i jake vetrove tokom vikenda, kada je poplavljeno i oštećeno više hiljada domaćinstava, a veliki deo glavnog ostrava ostavio bez struje.

Saopšteno je da je oko 60.000 domova još bez struje u Tokiju i obližnjim prefekturama, a železnica je saopštila je da je železnički saobraćaj ograničen na gradove Nagano i Tokio.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA/ Kimimasa Mayama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track