BREGZIT SAGA DOLAZI DO USIJANJA: Džonsonu polako ističe vreme, dogovor u poslednjem trenutku i dalje moguć, ali situacija je sve teža! (VIDEO)
Foto: EPA

politička drama bez kraja

BREGZIT SAGA DOLAZI DO USIJANJA: Džonsonu polako ističe vreme, dogovor u poslednjem trenutku i dalje moguć, ali situacija je sve teža! (VIDEO)

Planeta -

Ministri EU bi na sastanku u Luksemburgu trebalo da dobiju nove informacije o tome kako teku pregovori o Bregzitu od glavnog evropskog pregovarača Mišela Barnijea, saznaje BBC.

Razgovori između zvaničnika EU i Velike Britanije o postizanju sporazuma o Bregzitu intenzivirali su se poslednjih dana, posle sastanka britanskog i irskog premijera tokom vikenda.

Međutim, Barnije je rekao da i dalje postoji "velika razlika" između Velike Britanije i EU, a od predsedavajući EU finski premijer Anti Rine poručuje da nema dovoljno vremena za postizanje dogovora. S druge strane, London ištiče da je postignut napredak, da pregovarači intenzivno rade, kao i da je moguće postići dogovor "u poslednjem minutu".

Očekuje se da nastavak razgovora u Briselu bude održan u sredu, jer kako tvrde izvori iz Douning strita - potrebno je potpunije ažuriranje predloga. Ipak, BBC ocenjuje da je malo verovatno da će novi sporazum biti dogovoren do četvrtka, kada u Briselu počinje ključni dvodnevni samit lidera EU.

Takođe, postoje i spekulacije o mogućem novom samitu o Bregzitu krajem meseca.

Dvodnevni samit EU je presudan, jer premijer Boris Džonson mora da dobije novi dogovor do subote, ako želi da izbegne odlaganje Bregzita.

U subotu će biti održano hitno zasedanje britanskog parlamenta, prvo u poslednjih 37 godina, na kome će poslanici moći da podrže ili odbace eventualni sporazum ili će premijer morati zatražiti još jedno odlaganje Bregzita.

Datum do kojeg Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo da napusti EU je 31. oktobar.

LONDON ĆE PREDSTAVITI NOVE PREDLOGE

Velika Britanija će danas predstaviti nove predloge za Bregzit, u pokušaju da se prevaziđe trenutni zastoj u procesu, javila je irska radio-televizija RTE.

Urednik RTE za Evropu Toni Koneli saopštio je na Tviteru da su dva dobro obaveštena izvora rekla da će britanski pregovarači predstaviti novi dokument na današnjem sastanku sa pregovaračima Evropske komisije u Briselu.

"Velika Britanija će ovog jutra predstaviti nove prijedloge kako bi prevazišla zastoj u vezi sa Bregzitom", napisao je Koneli.

Za sada nema komentara iz kancelarije premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.

DOGOVOR O "BREGZITU" MOGUĆ, ALI SVE TEŽE

Postizanje sporazuma o istupanju Velike Britanije iz EU i dalje je moguće ove sedmice, ali je to sve teže ostvariti, rekao je danas glavni pregovarač EU o Bregzitu Mišel Barnije.

Barnije je u obraćanju novinarima pre sastanka ministara iz zemalja EU rekao da je krajnje vreme da London "pretvori dobre namere u pravni tekst".

"Čak i ako je teško i sve teže postići dogovor, to je i dalje moguće ove sedmice", rekao je Barnije.

On je dodao da sporazum mora biti funkcionalan za sve, za čitavu Veliku Britaniju i čitavu EU.

"Dozvolite mi da dodam da je krajnje vreme da se dobre namere pretvore u pravni tekst", izjavio je glavni pregovarač evropskog bloka.

Titi Tuparianen, finski ministar za poslove EU, čija zemlja predsedava EU, rekla je po dolasku u Luksemburg da je dogovor moguć, ali da Unija mora da se pripremi za scenario bez sporazuma i bez produženja roka.

"Svi scenariji su otvoreni", rekla je ona uoči sastanka sa ostalim kolegama iz zemalja EU i Barnijeom.

Kurir.rs/Tanjug/Agencije

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track