SUKOB TRAMPA I ERDOGANA ZBOG SIRIJE: Turski predsednik ima keca u rukavu - nuklearnim bombama protiv sankcija! (VIDEO)
Na ratnoj stazi... Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais

tenzije rastu

SUKOB TRAMPA I ERDOGANA ZBOG SIRIJE: Turski predsednik ima keca u rukavu - nuklearnim bombama protiv sankcija! (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp održao je obećanje i započeo uvođenje sankcija Turskoj zbog upotrebe prekomerne sile u Siriji nakon njegove odluke da povuče američke trupe koje su se sa Kurdima borile protiv sirijskih vlasti i i terorista Islamske države.

Tramp je potpisao dekret o povećanju takse na čelik iz Turske za 50 odsto i uvođenju sankcija trojici ministara iz NATO.

Trampov zahtev

Ukoliko turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne ispuni zahtev o momentalnom prekinu ofanzive, Tramp je najavio i da će prekinuti sve pregovore o trgovinskim ugovorima sa Turskom vrednim 100 milijardi dolara. Potpredsednik SAD Majkl Pens potvrdio je da su Tramp i Erdogan razgovarali telefonom i da je šef Bele kuće zahtevao da „prekine invaziju i proglasi trenutni prekid vatre“.

Oglasio se i američki ministar odbrane Mark Esper, koji je upozorio da je turska ofanziva u Siriji dovela do toga da se na slobodi nađe više desetina zarobljenih pripadnika Islamske države.

"Zbog neodgovornih postupaka Turske, rizik za američke snage na severoistoku Sirije dostigao je neprihvatljiv nivo", rekao je on.

Adut u rukavu

Međutim, kako prenosi Njujork tajms, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman, turski predsednik Ergodan u sukobu sa Vašingtonom ima neočekivanog aduta u rukavu, i to u vidu 50 američkih nuklearnih bombi.

U pitanju je deo od 180 američkih taktičkih atomskih bombi, koje se još od pedesetih godina prošlog veka nalaze raspoređene u američkim bazama u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj (Indžirlik).

"Iako su ove atomske bombe pod kontrolom američkih oficira, one su faktički Erdoganovi taoci", rekao je on.

Sam Erdogan je u septembru izjavio kako ne može da prihvati međunarodne zakone koji sprečavaju Tursku da razvije sopstveno nuklearno oružje.

Turski lider u Beloj kući RUSKE RAKETE I AMERIČKI AVIONI

Turski predsednik Erdogan će, prema najavama, 13. novembra posetiti Belu kuću i tada se očekuje postizanje konkretnog dogovora o rešavanju sporova sa Amerikom. Očekuje se da bi tada mogao da bude rešen i problem koji je nastao odlukom da Turska kupi od Rusije sistem za uništavanje ciljeva u vazduhu S-400.

Kurir.rs/ Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track