Najnovije vesti

ALARMANTNO UPOZORENJE MOGERINIJEVE: Uvedite Zapadni Balkan u EU, inače će biti rata u Evropi
Foto: EPA / Julien Warnand

integracije

ALARMANTNO UPOZORENJE MOGERINIJEVE: Uvedite Zapadni Balkan u EU, inače će biti rata u Evropi

Planeta

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da EU mora da stabilizuje i ujedini sopstveni kontinent uvođenjem Zapadnog Balkana u Uniju.

"Kako bi učinili rat nemogućim na našem kontinetu, potrebno je da ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU", poručila je Mogerinijeva.

Ona je u govoru o "Ulozi EU kao globalnog igrača" na Univerzitetu Oksford naglasila da će Evropa biti jaka globalna sila samo ako završi posao na stabilizaciji sopstvenog kontinenta i ako učini da se rat više nikad ne dogodi u Evropi.

To će se, prema njenim rečim, postići jedino ako se kontinent ujedini odnosno i Zapadni Balkan postane deo Unije.

"Poslednjih godina imali smo značajne korake, počev od sporazuma između Grčke i Severne Makedonije, a važan napredak je i pored teških prepreka , postignut u dijalogu Beograda i Prištine", navela je Federika Mogerini.

Ona je ocenila da su svih šest partnera u regionu sproveli ključne reforme, a da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svesni važnosti međusobne saradnje.

"Da bi konsolidovali napredak na Balkanu sada je vreme da otvorimo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nadam se da će naši lideri doneti pravu odluku u narednim danima", zaključila je Mogerinijeva.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Julien Warnand)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...