Najnovije vesti

OVE SARADNJE RUSIJE I IRANA SE AMERIKA NAJVIŠE PLAŠI: Zajedničke mornaričke vežbe Moskve i Teherana promeniće odnos snaga na Bliskom istoku! Jedna vrsta iranskih podmornica će iznenaditi sve! (VIDEO)
Foto: AP

opasno

OVE SARADNJE RUSIJE I IRANA SE AMERIKA NAJVIŠE PLAŠI: Zajedničke mornaričke vežbe Moskve i Teherana promeniće odnos snaga na Bliskom istoku! Jedna vrsta iranskih podmornica će iznenaditi sve! (VIDEO)

Planeta

Dok vojne i diplomatske tenzije i dalje bukte između Vašingtona i Teherana, Iran kreće da ponovo potvrdi svoje prisustvo u Persijskom zalivu - uz rusku pomoć.

Ranije ove nedelje, kontraadmiral iranske mornarice Husein Kanzadi potvrdio je prethodne izveštaje da su Teheran i Moskva potpisali sporazum o održavanju zajedničkih mornaričkih vežbi: "Ranije smo potpisali sporazum [o zajedničkim vežbama] sa oružanim snagama Rusije i komandom ruske flote. Uskoro će započeti pripreme i planiranje manevara i oni će biti sprovedeni ove godine. "

U drugoj izjavi, Kanzadi je potvrdio lokaciju: „Očekuje se da će se uskoro u Indijskom okeanu održati zajednička rusko-iranska vežba. Vežba se takođe može održati u severnom delu Indijskog okeana, uključujući i Ormuški tesnac", rekao je komandant mornarice.

Kanzadi nije skrivao protiv koga su ove vežbe namenjene: "Situacija u Persijskom zalivu je apsolutno mirna", uprkos činjenici da "Sjedinjene Države i Velika Britanija svojim lažima i blefom pokušavaju da ovaj region izgleda kao nebezbedan i učinite to tako".

Iranska strana odnosila se na sporazum kao na "prvi memorandum o razumevanju ove vrste", onaj koji "se može smatrati prekretnicom u odnosima Teherana u Moskvi duž odbrambene putanje." Ipak, ovo nije prva instanca zajedničkih rusko-iranskih mornaričkih vežbi - dve poslednje, jedna u 2015. i druga u 2017. godini, organizovane su u Kaspijskom moru.

Ono što razlikuje ovu poslednju rundu vežbi je to što su delimično održavane u Ormuškom moreuzu, gde su tri nedavna navodna iranska napada na tankere izazvala tenzije kako u međunarodnoj zajednici tako i na relaciji Vašington - Teheran.

Dužina i sadržaj vežbi još nisu otkriveni. Vežbe u 2015. godini bila je usredotočena na vežbe pripreme iranske borbene pripreme za površinske brodove, dok je ona 2017. godinu obuhvatala široku paletu aktivnosti, od taktike komandovanja do raketnih vežbi gađanja ciljeva na moru sa obale. S obzirom na različit lokalitet i imajući u vidu razvojnu putanju iranske mornarice u poslednjih nekoliko godina, nije nerazumno pretpostaviti da će iranske mini podmornice učestvovati u događaju.

Ostaje da se vidi da li će te vežbe, u pravo vrijeme, otvoriti suštinski zaokret u rusko-iranskim odbrambenim odnosima. Dok je odlučujući deo trenutnih iranskih raketnih jedinica i snaga protivraketne odbrane opremljen ruskim i sovjetskim oružjem, skoro celu njenu operativnu mornaricu proizvela je iranska domaća odbrambena industrija u poslednjih nekoliko decenija.

Teheran i Moskva nedavno su pronašli zajednički interes u sukobu u Siriji, ali splet tehničkih i političkih okolnosti naterao je Rusiju da ne izvozi glavni vojni hardver - naročito raketni sistem S-400 i borbene Su-30 u Iran.

Ipak, najava se poklapa sa nedavno predloženom, Kineskom, kolektivnom bezbednosnom šemom za Persijski zaliv, koju su neki ruski politički analitičari uzeli kao strategiju protiv pristupa / otkazivanja prostora (A2 / AD) za uklanjanje SAD-a i NATO-a iz tog regiona.

Kurir.rs/National Interest Foto:AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...