Najnovije vesti

BORIS DŽONSON SA JUNKEROM O SPORAZUMU: Britanija izlazi iz EU cela i jedinstvena i svaki njen deo će učestvovati u slobodnoj trgovini! (FOTO)
Foto: AP / Francisco Seco

sporazumni razvod

BORIS DŽONSON SA JUNKEROM O SPORAZUMU: Britanija izlazi iz EU cela i jedinstvena i svaki njen deo će učestvovati u slobodnoj trgovini! (FOTO)

Planeta

Predsednik Evropske komsiije Žan Klod Junker i premijer Velike Britanije Boris Džonson na zajedničkoj konferenciji u Briselu poručili su da je stigao trenutak za izlazak Velike Britanije iz EU, ali i za izgradnju novih odnosa između Londona i Brisela.

"Sada je trenutak da se ostvari Bregzit i da zajedno radimo na izgradnji našeg budućeg partnerstva koje može biti veoma pozitivno i za Ujedinjeno Kraljevstvo i za EU" rekao je Džonson.

On je u Briselu pozdravio sporazum koji, prema njegovim rečima, omogućava da se ispune ciljevi predviđeni Bregzitom.

"To znači da Velika Britanija 31. oktobra izlazi iz EU cela i jedinstvena i da će Severna Irska i svaki drugi deo Ujedinjenog Kraljevstva učestovati u slobodnoj trgovini i zajedno odlučivati o našoj budućnosti", rekao je Džonson.

foto: AP / Francisco Seco

On je pozvao članove parlamenta Velike Britanije da bez odlaganja prihvate ovaj revidirani sporazum o Bregzitu kako bi se fokusirali na potrebe britanskog naroda.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo je da postignuti sporazum pored britanskog parlamenta sada mora da odobri i Evropski parlament.

"Dogovor je postignut zarad naroda i mira, a ne zbog političara. Počećemo razgovore o našim budućim odnosima odmah pošto se odobri sporazum", najavio je Junker.

On je zaključio da je srećan zbog postignutog sporazuma, ali i tužan zbog izlaska Velike Britanije iz EU.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Francisco Seco

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...