EVROPSKE VOĐE JEDNOGLASNO ZA SPORAZUM: Još dva glasanja i izbegnut je haos od kojeg je Evropa strahovala!
Foto: EPA / Johanna Geron / Pool

veselo u briselu

EVROPSKE VOĐE JEDNOGLASNO ZA SPORAZUM: Još dva glasanja i izbegnut je haos od kojeg je Evropa strahovala!

Planeta -

Evropske vođe su danas na samitu u Briselu jednoglasno odobrili novi sporazum o Bregzitu koji je postignut sa Londonom, objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"Vrlo smo blizu kraja procesa", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Briselu posle glasanja evropske dvadesetsedmorice i pozdravio to što će sporazumom da se izbegne "haos" koji bi nastao u slučaju da Velika Britanija izađe iz Unije 31. oktobra bez sporazuma, prenosi Frans pres.

"Sada čekamo glasanje dva parlamenta" (britanskog i evropskog), rekao je on.

Glasanje u donjem domu britanskog parlamenta zakazano je za subotu i vrlo je neizvesno.

foto: EPA / Julien Warnand

Prethodni sporazum koji je usaglasila premijerka Tereza Mej bio je odbijen tri puta u britanskom parlamentu. Politički rivali britanskog premijera Borisa Džonsona i neki ključni saveznici rekli su da neće podržati najnoviji sporazum.

S obzirom da severnoirska partija koja podržava manjinsku vladu konzervativaca u Parlamentu planira da glasa protiv sporazuma, Džonsonu će biti potrebna podrška nekih poslanika laburista, naklonjenih Bregzitu, da bi sporazum prošao, navodi AP.

Tusk je rekao danas da oseća i tugu, i dodao da ukoliko Britanija bude želela da se vrati u EU vrata će joj uvek biti otvorena.

foto: AP / Francisco Seco

Irski premijer Leo Varadkar, čija zemlja je na prvom udaru u slučaju razlaza bez dogovora, pozdravio je snagu i jedinstvo Evropske unije.

On je pozdravio to što novi sporazum sada može da postane stalni, ali samo uz odobrenje Severne Irske i ocenio da su ciljevi Irske i EU ispunjeni.

Evropski lideri su pozvali institucije EU da preduzmu korake da osiguraju da sporazum može da počne da se primenjuje od 1. novembra ali su istovremeno naglasili da žele da partnerstvo sa Velikom Britanijom u buduće bude što je moguće bliskije.

Britanski premijer Boris Džonson obećao je da će izvesti zemlju iz EU 31. oktobra i izjavio da današnji sporazum znači da nije potrebno dalje odlaganje.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Johanna Geron / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track