Najnovije vesti

OTKRIVENO ŠTA KRIJU DREVNI SARKOFAZI PRONAĐENI U EGIPTU: Našao ih je jedan sveštenik, a onda ih je u strahu sakrio! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

30 misterioznih kovčega

OTKRIVENO ŠTA KRIJU DREVNI SARKOFAZI PRONAĐENI U EGIPTU: Našao ih je jedan sveštenik, a onda ih je u strahu sakrio! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Egipatsko ministarstvo za antikvitete objavilo je detalje o 30 drevnih sarkofaga koji su nedavno otkriveni u južnom gradu Luksoru.

Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je

novinarima da su kovčezi s natpisima i slikama pronađeni u nekropoli Asasif na zapadnoj obali reke Nil, u blizini Luksora.

1 / 10 Foto: EPA

On je naveo da su sarkofazi bili namenjeni muškarcima, ženama i deci iz 22. dinastije (945-715 p.n.e.), a jedan sveštenik ih je otkrio i sakrio zbog straha da ne budu opljačkani.

 

Kovčezi su bili poređani u dva reda, a gornji je bio poprečno postavljen u odnosu na donji.

Egipat želi da privuče pažnju javnosti svojim arheološkim otkrićima u nadi da će oživeti turistički sektor, koji je teško pogođen nemirima nakon promene vlasti 2011. godine.

foto: EPA

Većina grobnica u Asasifu, koji je blizu Doline kraljeva, potiče iz kasnog razdoblja (664-332 p.n.e.) starog Egipta.

foto: AP

Tu su i grobnice iz ranije 18. dinastije (1.550-1.292 p.n.e.), koja je bila prva u sklopu Novog kraljevstva. U Dolini kraljeva pronađene su grobnice poznatih faraona Ahmosea, Hatšepsuta, Tutmosisa III, Amenhotepa III, Eknatona i Tutankamona.

foto: EPA

Prošle sedmice ministarstvo za antkvitete objavilo je da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u Luksorovoj zapadnoj dolini.

Kurir.rs/Tanjug
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...